Peste 8.000 de profesori umiliti de salariile indecent de mici, de conditiile insalubre in care muncesc si de manualele invechite pe baza carora isi desfasoara activitatea ei si elevii lor, au participat la protestul desfasurat sub deviza „Salvati scoala romaneasca", organizat chiar de Ziua Mondiala a Educatiei din 5 octombrie 2010.
Cateva sute dintre acestia, afiliati sindicatelor din invatamantul argesean au protestat impotriva procedurilor de comasare a scolilor, a disponibilizarilor facute in sistemul educational, a lipsei unei finantari echitabile a acestuia, a veniturile reduse drastic dar si a incadrarii necorespunzatoare cu statutul lor social in noua grila prevazuta de Legea salarizarii unitare.
In 2010, in Romania au disparut 15.000 de posturi din invatamant, pe langa cele 17.000 reduse in 2009. Aproape 2.000 de cadre didactice din Romania si-au luat concediu fara plata in acest an sau si-au dat demisia. Probabil, luand in considerare aprecierile repetate ale primului-ministru Boc conform carora sistemul educational din Romania este supradimensionat dar si la indemnul Presedintelui Romaniei, profesorii au ales sa plece la munca in strainatate.
Liberalii argeseni sustin protestul profesorilor si solicitarile acesora de revenire cat mai rapida la salariile din decembrie 2009 si de stoparea a procesului de inchidere a unitatilor scolare din judetul Arges.
Totodata, avand in vedere ca procedura asumarii raspunderii pe legea Educatiei este total nejustificata in acest caz, dat fiind faptul ca prevederile acestui act normativ o sa aiba aplicabilitate abia in anul scolar urmator, solicitam partidului de guvernamant sa permita adoptarea acestuia prin dezbatere parlamentara, la care sa participe si reprezentantii sindicatelor din invatamant.
S-ar putea da nastere astfel unui dialog social real intre societatea civila, profesori, politicieni si reprezentantii Guvernului, fapt ce ar putea asigura un rezultat pozitiv si unanim acceptat in acest proces legislativ cu efecte atat de importante asupra Romaniei de azi si de maine. Incheiem prin a ne arata aprecierea sincera fata de modalitatea de protest aleasa de cadrele profesorale participante la mitingul din 5 octombrie 2010 din Bucuresti. Acestia au dat inca o data dovada calitatii lor umane si au ales sa isi strige nemultumirile cu respectul cuvenit fata de institutiile statului dar si fata de evenimentul nefericit petrecut in familia presedintelui Traian Basescu.