Fiind unul dintre cei care contribuie la veniturile statului, si, mai mult decat atat, fiind un salariat in sectorul public, afectat de reducerea salariilor, mi-am pus intrebarea fireasca ce se intampla cu banii care se strang in acest sac fara fund care in literatura economica este cunoscut sub denumirea de buget de stat. Un motiv in plus a fost legat de faptul ca in tot anul 2010 am fost bombardat de concepte precum criza economica, ajustare, eficientizarea cheltuielilor, reducerea veniturilor si altele, incat in mod firesc mi-am pus intrebarea cum stau intr-adevar lucrurile. Si pentru ca am vazut ca inca de la inceputul acestui an analistii economici au inceput sa compare rezultatele bugetare realizate in anul 2010 cu cele din 2009, m-am gandit sa merg mai in detaliu si sa introduc in ecuatie si anul 2008.
In opinia mea, daca ar fi sa luam in considerare situatia unui cetatean de rand (si cred ca eu sunt unul), nu se pot compara cei doi ani, asa cum nu se poate compara iarna cu vara, in sensul ca 2008 a fost cel mai fast an, cel putin daca ne gandim la nivelul de trai al romanilor, iar anul 2010 cu greu il pot compara cu vreun an din istoria economica post decembrista a tarii noastre.
Oare lucrurile stau chiar atat de rau? Chiar statul roman nu mai are capacitatea sa-si indeplinesca obigatiile? Daca ne uitam pe executia bugetului general consolidat, observam ca in anul 2010, veniturile totale au fost cu 7,2% mai mari decat in 2009, fiind mai mari chiar decat in 2008 (cu aproximativ 1,9%). Sigur ca in acesta ecuatie trebuie sa tinem cont si de evolutia inflatiei, care face ca, in termeni reali (ca putere de cumparare), veniturile din 2010 sa fie mai mici cu aproximativ 8% fata de 2008 si aproximativ egale cu cele din 2009. Vi se pare insa ca traiti cu doar 8% mai prost decat in 2008 si la fel ca in 2009? Mie mi se pare ca e mult mai rau.
Ce s-a intamplat cu cheltuielile bugetului de stat in aceasta perioada? In 2010, statul a cheltuit cu 4,2% mai mult decat in 2009, si, tineti-va bine, cu circa 5,8% fata de 2008! Ca sa fim corecti pana la capat, daca tinem cont de rata inflatiei, chetuielile bugetare in termeni reali (ca putere de cumparare) s-au redus cu aproximativ 4,5%. Adica intr-o tara in care salariatii din secotorul public au pierdut peste 40% din puterea de cumparare a salariului lor (din reducerea de 25%, eliminarea unor sporuri si cresterea preturilor), iar pensionarii au pierdut peste 15% din pensie in termeni reali (din inflatie si introducerea contrinutiei pentru fondul de sanatate), statul isi reduce cheltuielile (in termeni reali) cu doar 4,5% fata de 2008? Oare cum a fost posibil acest lucru. Ca sa dau un raspuns la aceasta intrebare, ar trebui sa ies din sfera analizei economice.
Si asta nu e tot, pentru ca datele prezentate mai sus se refera la bugetul general consolidat (care include bugetul de stat, bugetele unitatilor administrativ teritoriale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor de somaj, bugetul asigurarilor de sanatate etc). Daca ne referim doar la bugetul de stat, situatia este socanta: cheltuielile au crescut de la circa 81.000 de miliarde lei in 2008 la peste 102.000 mii de miliarde (crestere de peste 25%)! Este, pe de o parte, un semn al centralizarii excesive, iar pe de alta parte o indicatie ca localitatilor, comunitatilor locale li s-au taiat, in mare masura, sursele de finantare.
Si inca o problema: Cu totii stim ca de la 1 iulie 2010 s-au redus salariile personalului din sectorul bugetar cu 25% si, sa nu uitam, ca sunt putini bugetarii care la inceputul anului sa nu piarda vreun spor sau sa nu li se fi diminuat stimulentele (cei care beneficiau de ele). Toate acestea ar conduce la o reducere pe ansamblu de circa 33%. Si in plus au fost disponibilizati si vreo 80.000 de bugetari. Ne-am astepta la o reducere semnificativa a cheltuielilor de personal. Insa reducerea nu a fost decat de 8,6% in 2010 fata de 2009. Explicatia va rog sa o cautati dumneavoastra, eu va dau doar un indiciu: unii sunt mai egali decat altii.
cristiavr@yahoo.com