Potrivit unui studiu realizat de site-ul ivox.ro, 57% dintre romanii sunt stresati de problemele pe care le au la serviciu si nu se pot relaxa in timpul liber, gandindu-se des la activitatea profesionala sau la problemele cotidiene. Paradoxal, romanii nu si-ar dori mai mult timp liber.
Majoritatea romanilor care au participat la sondaj (peste 87%) au raspuns ca au destul timp liber, dar nu il petrec asa cum si-ar dori. Daca ar avea mai mult timp liber, cea mai mare parte a respondentilor si-ar dori sa mearga in vacante de weekend (16%), sa faca sport (10 %) sau sa iasa in oras cu prietenii.
Principalul impediment este insa lipsa banilor (56.51%). Mai mult de o treime din participantii la studiu considera ca nu exista infrastructura necesara activitatilor din timpul liber pe care le doresc (parcuri, terenuri de sport), in timp ce un sfert dintre respondenti invoca lipsa ocaziilor.
Studiu a fost realizat pe 6.907 de participanti 51,63% au fost femei si 48,37%, barbati. Cei mai multi oameni chestionati au absolvit facultatea (40,44%, 39,08% au terminat liceul sau o scoala profesionala. Restul au studii de masterat.
Care sunt cele mai stresante meserii
Portalul de recrutare CareerCast.com a alcatuit un top al celor mai stresante meserii, in functie de criterii precum mediul de lucru, competitivitate, oportunitatea de a avansa si riscul de a ramane somer.
1. Pompier.
Meseria de pompier este cea mai stresanta din cele 200 de joburi luate in calcul de portalul american de resurse umane. Programul de lucru al pompierilor este adesea neregulat, acestia facand si ture de noapte. Ei risca sa fie epuizati din cauza caldurii, sa inhaleze fum sau sa se raneasca in timpul serviciului. Ei lucreaza adesea mai multe ore in conditii de munca vitrege.
2. Director executiv.
Pentru un job atat de cautat este nevoie de cunostinte detaliate privind comunitatea financiara, trendurile economice, cat si despre noile tehologii. De la directorii executivi se asteapta sa exceleze in mai multe domenii o data. De asemenea, ei trebuie sa faca fata unui stres zilnic: deciziile lor afecteaza toti angajatii companiei.
3. Taximetrist.
Soferii de taxiuri lucreaza inclusiv seara tarziu si in weekenduri. Condusul la viteza mare, in special in orasele aglomerate, este periculos. In plus, taximetristii sunt o tinta pentru infractori, deoarece ei pastreaza banii incasati din curse in masina.