Pentru foarte multi dintre romani, atributiunile Avocatul Poporului inca nu sunt foarte clare, insa articolele postate pe BitPress despre modul in care functioneaza aceasta institutie si atributiunile pe care le are i-a determinat pe multi dintre cititorii nostri sa ceara sprijinul in diferite probleme cu care se confrunta. Mihaela Stanciulescu, expert coordonator in cadrul Biroului Teritorial Pitesti al Avocatului Poporului, a raspuns la mare parte dintre intrebarile puse de dumneavoastra, iar pe viitor va veni cu informatii suplimentare care sa vina in sprijinul dumneavoastra.
Dumneavoastra intrebati, Avocatul Poporului raspunde
Alexandru Stein
,,Va rog , am un prieten care vrea sa se repatrieze din SUA, avand pensie de limita de varsta din partea statului american. El nu are cetatenia americana ci numai green card . Autoritatile americane spun ca nu pot sa-i trimita pensia in Romania pentru-ca nu au legaturi cu bancile americane. Va rog, cum ar putea el sa rezolve problema ca sa-si primeasca pensia in Romania? Va multumesc!”
»Prietenul Dvs. poate solicita informatii cu privire la procedura legala pe care e necesar sa o parcurga pentru a-si incasa drepturile de pensie in Romania printr-o petitie adresata Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale precum si Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei dar si Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. In acelasi timp poate solicita indrumari scrise oricarei banci din Romania unde ar putea sa-si deschida un cont in care sa-i fie virata suma de bani aferenta drepturilor sale. In situatia cand, dupa ce va scrie Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale precum si celor doua ministere pentru a primi indrumarile necesare, iar aceste autoritati nu-i vor formula un raspuns scris sau raspunsul primit il va nemultumi, il invitam sa sesizeze Institutia Avocatul Poporului care il va sprijini in sensul celor aratate dupa ce face dovada demersurilor sale.
Calin Veruta
,,Am o sora in Suedia care a batut-o pe fiica ei. Aceasta, minora fiind, a intretinut relatii sexuale cu un tip de etnie roma care se ocupa de prostitutie. Sora mea este acum arestata. Invatati-ma ce sa fac, va rog frumos!”
»Sora Dvs trebuie sa ceara asistenta consulara la Ambasada Romaniei de la Stockholm. Pentru a afla ce poate face personalul consular al Romaniei in cadrul procedurii de acordare a asistentei necesare cetatenilor romani aflati in dificultate, arestati sau retinuti in strainatate, va recomandam sa consultati Ghidul Serviciilor Consulare pe care il puteti accesa pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din Romania, http://www.stockholm.mae.ro. In cazul cand sora sau Dvs. va veti adresa in scris autoritatilor romane competente iar demersul ramane fara raspuns sau cu o solutionare nemultumitoare/superficiala, va invitam sa sesizati institutia Avocatul Poporului care va poate sprijini daca faceti dovada demersurilor initiale. Consideram, insa, foarte important sa obtineti toate informatiile cu referire la situatia prezenta a copilului minor – in grija cui se afla, daca a fost victima unui abuz, in ce masura autoritatile suedeze cu competente in domeniul protectiei drepturilor copilului au fost informate despre caz si daca sunt indeplinite conditiile legale pentru a se putea implica in apararea minorului.
Pop
,,Am un prieten care este dat in judecata pentru lovituri cauzatoare de moarte. As vrea sa stiu daca poate parasi orasul pentru a se putea muta in alt judet, nu pentru a parasi tara. Doar sa isi schimbe domiciliul si judetul din Cernavoda la Timisoara.”
»In conformitate cu reglementarile Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului modificata si completata prin Legea nr. 258/14.12.2010, art. 15, alin. 4 exced competentelor noastre orice actele si faptele autoritatii judecatoresti, noi nefiind legitimati sa acordam consultanta juridica. Prin urmare, deoarece situatia adusa de Dvs. in discutie se afla in curs de judecare pentru fapte amendate de legile speciale penale, prietenul Dvs. poate primi toate detaliile si informatiile necesare de la avocatul care il apara in proces.
Georgiana
,,Buna ziua! Am si eu o problema si va rog din suflet sa imi da-ti un ajutor! In data de 25.02.2010 am depus dosarul la primarie pentru obtinerea unei locuinte ANL. Dupa verificare dosarului de catre comisia de analiza, acesta a fost declarat eligibil cu 49 de puncte. Au mai urmat inca doua analize in care dosarul meu a ramas tot eligibil. In data de 4.11.2010, fiecare solicitant a fost chemat de catre comisia de analiza la primarie pentru a se reanaliza dosarul de fata cu solicitantul. Dupa ce dosarul meu a trecut prin mana fiecarui membru de analiza, am fost declarata din nou eligibila (49 puncte). Dupa circa 14 zile s-au afisat listele de prioritati, eu eram sigura ca ocup un loc bun pe acea lista si sperand la o locuinta constat cu stupoare ca ma aflam pe locul 207 ca fiind neeligibila din motivul ca nu am cerere ANL in dosar. Mirarea mea a fost cum de dosarul meu a trecut de 4 analize ca fiind eligibil, iar eu figurez pe lista ca neeligibila. Au inceput contestatiile, doua la numar, la care am atasat toate actele necesare: cererea scrisa de mana din data de 8.02.2010 prin care eu solicit negru pe alb sa mi se elibereze o adeverinta prin care sa rezulte vechimea cererii ANL,precum si adeverinta din care reiese vechimea din 2007, vechime care reiese in urma solicitarii unei locuinte sociale. Raspunsul la cele 2 contestatii depuse este urmatorul: <Va precizam ca dosarul dumneavoastra INDEPLINESTE CONDIITILE DE ACCES LA LOCUINTA> si mi se cere sa fac dovata ca am cerere pentru locuinta sociala in 200,7 precum si cerere ANL din 2008. Acestea eu le-am depus la contestatii, dar tot neeligibila sunt si mai nou am coborat pe locul 211. Va rog din suflet sa imi ziceti ce trebuie sa fac, daca am vreo sansa sa castig daca ii actionez in instanta. Va multumesc!”
»Va invitam la sediul biroului nostru din str. Armand Calinescu nr. 44, in vechea cladire a Muzeului Judetean, in fiecare zi de luni pana joi intre orele 9.00-16.00 sau vinerea intre orele 9.00-12.00 unde vi se va acorda o audienta si veti putea depune o petitie cu referire la cele semnalate. Pentru aceasta va recomandam sa aveti copii dupa documentele care vin in sustinerea plangerii Dvs. inclusiv dovezi ale demersurilor scrise pe care le-ati facut in ultimul an calendaristic si raspunsurile formulate de autoritatile competente care v-au nemultumit. Daca sunteti in imposibilitate de a va deplasa ne puteti scrie la adresa precizata, ne puteti contacta telefonic la nr. 0248 21 11 01 sau ne puteti trimite un e-mail pe adresa noastra electronica avparges@avp.ro.
Iordache Gabriel
,,ING Bank ma executa fara sa pot lua legatura cu cineva. Ce mai pot face?”
»Procedura de executare silita poate incepe in diferite conditii cu incuviintarea instantei de judecata. Procedura despre care Dvs. faceti vorbire nu face obiectul de activitate al institutiei Avocatul Poporului. Pentru a va gestiona situatia in conditii legale corecte aveti nevoie de asistenta si consilierea unui avocat specializat.
Dinu Sabinel
,,Va cer sfatul in urmatoarea speta: mama a pierdut actul de vanzare-cumparare al locuintei (emis in anul 1948) iar arhiva nu are documente decat din anul 1955. In acest caz, unde ne putem adresa si cum putem obtine o compie sau un dublicat al actului de vanzare-cumparare, fiindu-ne necesar pentru taxa de succesiune? Localitatea, sat Socetu, com Stejaru, jud. Teleorman. Se numeste Dinca Ioana. Arhiva se gaseste in localitatea Rosiorii de Vede, judetul Teleorman. Va multumim anticipat pentru sprijin!”
»Pentru deschiderea succesiunii aveti nevoie de sfatul unui notar care sa va indice documentele necesare in vederea demararii acestei proceduri. Arhivele Nationale, filiala locala, pot detine originalul documentului pe care il cautati daca a fost predat de emitator, conform prevderilor legale. Va recomadam ca cererile Dvs sa fie adresate in scris si sa fie inregistrate asa incat sa se nasca obligatia autoritatilor petitionate de va a raspunde. In cazul in care astfel de demersuri au fost facute in ultimul an calendaristic, pot fi dovedite si au ramas nesolutionate sau raspunsul obtinut va nemulumeste va invitam sa sesizati institutia Avocatul Poporului.
Ionut
,,Am fost atat de naiv incat sa fiu co-platitor la un credit al fratelui meu, cu promisiunea ca ma va scoate din dosarul de credit dupa un an, dar nu m-a scos. Pot face ceva? Nu am o promisiune in scris, am doar martori: pe viitoarea mea sotie si parintii mei care si ei au girat cu o garsoniera la acest dosar de credit. Pot inainta un proces? Ce sanse am? Mai pot face ceva? Mai exista alta cale?“
»Prin semnarea angajamentului/contractului de credit ati dobandit, in solidar cu fratele Dvs. calitatea de co-debitor ceea ce naste si obligatia de rambursare a creditului ca imprumutat principal.Litigiile de natura privata nu fac obiectul de activitate al institutiei Avocatul Poporului de aceea va recomandam ca, pentru clarificarea situatiei prezentate sa apelati la consilierea si asistenta unui avocat.
Tanasa Ionel
,,Am o remorca de 500 kg si nu prea sunt lamurit de ce nu mi se acorda ajutorul pentru incalzirea locuintei. As dori sa-mi spuneti daca am sau nu drept la acest ajutor. Va multumesc!”
»Acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei si acordarea unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice este reglementata de OUG nr. 5/2003 modificata prin OUG nr. 86/2010. Remorca este un bun proprietate personala prevazut de lista cuprinsa in Anexa 3 al actului normativ mentionat si, in consecinta, exclude posibilitatea acordarii ajutorului invocat. Puteti soicita explicatii in scris primariei de pe raza locuintei pentru care ati cerut acordarea ajutorului iar daca acestea vor inrarzia sa soseasca puteti sesiza in scris institutia Avocatul Poporului facand dovada demersului Dvs.
A. Daniela
,,Buna ziua , am si eu o problema cu administratorul asociatie de locatari. Am tot sesizat la toate sedintele ca mai multe apartamente avem probleme cu incalzirea caloriferelor. De ceva ani de confruntam cu aceasta problema si mentionez ca nu este una ce tine de noi (calorifer infundat, etc) deoarece am schimbat si caloriferele… iar problema persista; nu ni se incalzeste decat partea de sus a acestora. In urma sesizarilor verbale nu s-a luat nici o masura, iar noi platim caldura desi inchetam de frig in casa. Am recurs la sesizare scrisa, a venit, a aerisit si degeaba. Am continuat sa sesizam ca problema nu s-a rezolvat, dar nu face nimic . Am cerut sa platim caldura pe jumatate, insa nu a fost de accord. Nu stiu ce sa mai fac, nu pot plati ce nu am, copilul mi-a racit iar noi platim caldura. Unde ma pot adresa?”
»Neajunsurile cu care va confruntati este bine sa le aduceti la cunostinta, in scris, S.C. TERMOCALOR S.A. Pitesti, societate aflata in subordinea Consiliului Local Pitesti care are obligatia sa va ofere o solutie in termen legal. Daca acest lucru nu se intampla va invitam sa ne sesizati.
Covasala Titel
Ma judec cu un fost colonel de politie pe un teren pe care l-am cumparat in anul 2002 de la propietar. Acelasi lucru l-a facut si acest individ care a cumparat o parcela de teren, este vecin cu mine. In anul 2005, dumnealui sustine ca a cumparat 2 m liniari pe toata latimea terenului meu, intre mine si el. Eu pe acel teren am construit un grajd de animale de pe timpul concesiunii (am uitat sa va spun ca terenul a fost concesionat dupa 1990), cu autorizatie de constructie. D-lui vrea sa imi ocupe acel teren cu orce pret. L-am castigat in mai toate procesele, dar deschide alte dosare. Din pacate, acum am pierdut. Ce ma sfatuiti sa fac?”
»Hotararile judecatoresti pot fi desfiintate sau modificate potrivit art. 17 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judecatoreasca, numai in caile de atac prevazute de lege si exercitate conform prevederilor legale. Conform reglementarilor Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului modificata si completata prin Legea nr. 258/14.12.2010, art. 15, alin.(4) actele si faptele autoritatii judecatoresti exced competentelor noastre, institutia Avocatul Poporului nefiind legitimata sa ofere consultanta juridica.
Elena Panaete
,,Suntem trei frati. Sora cea mare a pacalit-o pe mama si i-a facut contract de vanzare-cumpare pe casa, fara intretinere. Noi acum am aflat. Se poate ataca? Si mama este de acord.”
»Potrivit Legii nr. 304/2004 privind organizarea judectpreasca puteti urma caile de atac prevazute de lege insa doar sub asistenta si consilierea unui avocat. Conform reglementarilor Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului modificata si completata prin Legea nr. 258/14.12.2010, institutia Avocatul Poporului nu ofera consultanta juridica.
Revitea Silvia Claudia
,,Ma adresez dumneavoastra in speranta ca ma puteti sfatui in legatura cu un proces pentru pensia de intretinere a fiului meu care a implinit 18 ani, acum fiind doar in clasa a X-a seral, deoarece in clasa a XI-a a fost retras un an de la scoala, iar anul acesta, in ultima zi de scoala, a fost exmatriculat. Incepand cu 13 septembrie si-a reluat din nou cursurile, dar pensia de intretinere i-a fost suspendata, in iunie implinind 18 ani. Tatal nu mai vrea sa ii mai dea acest drept. Deoarece repeta clasa a X, poate sa mai primeasca pensie de intretinere sau nu? Va multumesc anticipat pentru raspuns.”
»Fiul Dvs. este major, prin urmare se poate adresa direct instantei de judecata astfel incat potrivit reglementarilor Codului Familiei sa-si solicite drepturile pe cale civila sub asistenta si consilierea unui avocat.
Andreea
,,Am un unchi care a facut cu cineva un act de vanzare-cumparare prin care aceea persoana isi rezerva dreptul de uzufruct viager asupra unei camere de locuit cu acces la dependinte. Acum, unchiul nu mai vrea sa ii lase acelei persoane camera din cauza faptului ca a spus ca il duce la azil si nici nu are grija de el. Se mai poate schimba actul pe numelei altei persoane?”
»Potrivit Legii nr. 304/2004 privind organizarea judcatoreasca unchiul Dvs. poate urma caile de atac prevazute de lege insa doar sub asistenta si consilierea unui avocat. Conform reglementarilor Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului modificata si completata prin Legea nr. 258/14.12.2010, institutia Avocatul Poporului nu ofera consultanta juridica.
Vieru Ciprian
,,Am un copil minor la care platesc, prin hotarare judecatoreasca, o pensie alimentara de 25 la suta din salariu. Pai Boc 25 la suta, impozitul 16 la suta… Sunt bugetar! Conform Codului Muncii nu poate sa mi retina mai mult de 50 la suta din venituri! Ce pot face?”
»Conform reglementarilor art. 164, alin. (3) din Codul muncii daca exista o pluralitate de creditori ai salariatului trebuie respectata urmatoarea ordine: obligatiile de intretinere, conform Codului Familiei, contributiile si impozitele datorate catre stat, daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite (n.n. nu stim daca este cazul Dvs) si acoperirea altor datorii. Potrivit aceluiasi articol din legea speciala mentionata, alin. (4) retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net. Prin urmare, in temeiul Legii nr. 304/2004 privind organizarea judecatoreasca puteti urma caile de atac prevazute de lege insa doar sub asistenta si consilierea unui avocat. Conform reglementarilor Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului modificata si completata prin Legea nr. 258/14.12.2010, institutia Avocatul Poporului nu ofera consultanta juridica.
FLORICA SUVOROV
,,Detin o chitanta cu titlu de imprumutul Apararii Nationale din 1944, a bunicului meu. Este in valoare de 6000 lei. Doresc sa stiu daca statul mai rascumpara astfel de chitante. Va multumesc.”
»Va recomandam sa adresati o intrebare scrisa Ministerelui Apararii Nationale si/sau Ministerului Finantelor Publice. Daca nu veti obtine un raspuns in termenul legal si faceti dovada unui demers scris va invitam sa ne sesizati.
Dobre Dorin
,,Am lucrat la o firma si nu mi-am primit salariul. Vreau sa stiu ce pot sa fac.”
»Va recomandam sa adresati o intrebare scrisa Inspectoratului Teritorial pentru Munca. Daca nu veti obtine un raspuns in termenul legal si faceti dovada unui demres scris va invitam sa ne sesizati.
Stenicica Liliana
,,As dori sa stiu daca va ocupati si de litigiile intre banci si persoane fizice. Va multumesc anticipat!”
»Nu. In conformitate cu prevederile Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului modificata si completata prin Legea nr. 258/2010 Avocatul Poporului isi exercita atributiile din oficiu sau la cerea persoanelor fizice si juridice care se considera lezate de autoritatile administratiei publice daca acestea dovedesc intarzierea sau refuzul de a li se solutiona legal cererea. Nu luam in considerare plangerile anonime, iar plangerile indreptate impotriva incalcarii drepturilor si libertatilor cetatenesti prin acte sau fapte ale autoritatii administratiei publice se adreseaza Avocatului Poporului nu mai tarziu de un an de la data la care aceste incalcari s-au produs sau persoana in cauza a luat cunostinta de ele.
Ionela Condrea
,,Am si eu o mare problema! Mi-am cumparat niste ghete de la Leonardo si mi s-au rupt in primele cinci minute de mers. M-am dus cu bonul si au acceptat sa-mi iau o alta pereche, identica. A doua zi s-au rupt si acelea. Le-am inlocuit a treia oara si acum, dupa cateva ore de mers, dar semne ca tocurile se vor duce din nou.
»Va recomandam sa sesizati in scris Oficiul Judetean Arges pentru Protectia Consumatorului care are obligatia va comunice modul de solutionare in termenul legal de 30 de zile. In situatia cnd acest lucru nu se intampla, va invitam sa ne sesizati in scris facand dovada demersului Dvs.