Este deja cunoscut faptul ca PNL, PC si PSD, adica proaspat-formata Uniune Social Liberala (USL) vor candida pe liste comune pentru Consiliul Judetean Arges si Primaria Pitesti. Dincolo de sondajele care vor decide ponderea de reprezentare pe listele pentru Consiliul Judetean si Consiliul Local, este foarte posibil ca liberalii sa obtina de la partenerii lor un post de vicepresedinte si chiar si unul de viceprimar, functii pe care, candidand pe cont propriu, este greu de crezut ca PNL le-ar fi obtinut in Arges. Intrebandu-l daca s-ar… sacrifica pentru o functie de vicepresedinte la Consiliul Judetean Arges, consilierul Marius Postelnicescu nu a spus nu, declarand ca se va pune la dispozitia partidului. Pe de alta parte, acesta a lasat de inteles ca vizeaza si functii ceva mai sus, precum una la varf in Ministerul Mediului. Despre toate acestea, si nu numai, in interviul de mai jos.
,,M-a surprins plecarea lui Virgil Baciu la PDL”
Domnule Postelnicescu, pactul semnat intre PNL si PC era cat pe ce sa fie… nestatutar pentru ca ati intarziat la semnare. Ce s-a intamplat? Prietenii, colegii, fanii v-au simtit lipsa…
Ma bucur ca mi-au simtit lipsa. Am avut o zi incarcata, sedinta de comisii la Consiliul Judetean, dar a trebuit sa o intampin la ora 16.00 pe doamna Lucia Varga, fost secretar de stat in Ministerul Mediului, care avea intalnire cu Organizatia de Femei. A trebuit sa o preiau de la intrarea in Pitesti si din acest motiv am intarziat, pentru ca s-au suprapus prea multe evenimente.
V-au placut mai mult femeile, decat la partid…
Exista o anumita etica si diplomatie cand trebuie sa conduci un invitat… Ma cunosc cu doamna Varga de 5-6 ani si m-a si sunat pentru a o conduce la sediul PNL.
Nici domnul Miutescu nu a fost prezent, credeam ca sunteti amandoi la un suc.
Nu stiu nimic de dumnealui…
Domnul Virgil Baciu nici atat, era pe la sediul PDL. Cum comentati dezertarea dumnealui?
Sunt surprins de plecarea dumnealui pentru ca la Delegatia Permanenta pe care am avut-o in urma cu cateva zile nu am simtit aceasta dorinta de plecare. Nu stiu ce suparare sa fi avut daca a plecat nu doar din partid, ci la PDL.
Motivul exprimat a fost acela ca nu este de acord cu alianta PNL cu PC si PSD.
Treaba asta cu USL poate ca nu este imbratisata de multi, dar pentru o perioada imediata este nevoie de o forta puternica. In viata este bine sa cantaresti nu in graba, ci la rece.
Sunt oameni de la care te astepti la astfel de gesturi si oameni de la care nu te astepti. Virgil Baciu din ce categorie face parte?
Il cunosc mai putin, pentru ca s-a implicat foarte mult din campania din 2008 si 2009. Stiu ca a muncit foarte mult pentru partid si pentru tot ce inseamna alegerile acestea, de aceea ma si socheaza aceasta decizie a dumnealui. Cel putin pe zona pe care a activat era un om destul de curajos in a exprima pozitia PNL. Stiu ca a editat si a lansat si un ziar zonal…
Il va face pentru PDL acum…
Da, de aceea sunt surprins de aceasta decizie…
,,Teoretic nu traim in dictatura, practic…”
Care este opinia dumneavoastra fata de formarea USL?
Eu nu discut despre multumirea sau nemultumirea mea, dar cum am mai spus si inainte de a se forma USL, pentru perioada scurta este benefica, pentru ca nu se poate cristaliza o forta care sa domine clasa politica, adica sa aiba peste 50% din numarul de voturi ale alegatorilor. Pe de alta parte, experienta de pana acum imi spune ca aceasta alianta nu va rezista pe termen lung.
Marsati ca va fi o alianta punctuala?
As dori sa tina foarte mult, dar este bine sa fie si voci care sa spuna adevarul acum, pentru ca cei care spun acum ceea ce gandesc si nu sunt un fel de yes-man, pot face ca acest USL sa reziste o perioada cat mai lunga. Daca vor aparea dezbinari, acestea vor fi in zona programelor economice si sociale, si de aceea este mai bine sa le transam in acest an.
Sincer, mie mi se pare ca PSD si PNL s-au cam… armonizat, ca sa nu spun altfel. Adica PSD a aplicat mai mult politici liberale, pe cand PNL nu s-a sfiit sa ia multe masuri de sorginte social-democrata. Il dau exemplu pe primarul Pendiuc, care a umplut orasul de fantani, iar tendinta asta este una liberala, pe cand dumneavoastra ati opta, mai degraba, pentru cresterea confortului in cartierele Pitestiului, o masura mai degraba sociala.
Vedeti si dumneavoastra ca exista cerinte ale societatii civile, ale populatiei, pe care trebuie, ca si guvernant, sa le indeplinesti. Nu poti sa tii numai o directie, si atunci trebuie sa accepti sa mai faci si proiecte sociale.
Practic, realitatea din teritoriu te obliga sa aplici o ,,reteta” economica ce nu tine cont nici de politici de dreapta, nici de politici de stanga. `
Sunt de acord, pentru ca in ziua de astazi nu mai dicteaza dorinta doctrinara a unui partid in a guverna, ci vocea poporului si realitatile societatii cer anumite lucruri. Or, a impune un anumit program nu se poate face decat in regimuri dictatoriale, cand vrei sa transformi radical o societate. Sper ca niciodata nu va fi cazul sa ajungem la un regim dictatorial.
Credeam ca traim o dictatura luminata…
La noi cred ca mai trebuie lucrat mult la ce inseamna Constitutie si mai ales norme legislative de aplicare, pentru ca, teoretic, nu este dictatura, insa avem proiecte nationale implementate prin metode dictatoriale, ca sa nu mai vorbim de directarea de bani catre anumite grupuri de interese.
,,Daca vor avea nevoie de serviciile mele profesionale, voi sta la dispozitie”
Personal, dumneavoastra, ca si om de afaceri, cum resimtiti aceasta… dictatura a monopolului portocaliu?
O resimt prin faptul ca nu poti sa ajungi sa castigi o licitatie din cauza unor caiete de sarcini care sunt dirijate, nu exista o transparenta a ceea ce inseamna lansarea pe piata a unor investitii, ca toata lumea sa aiba acces la ele. Asa simt eu regimul de astazi, si nu numai ei, ci toti din zona afacerilor cu care discut.
Iesiti putin pe minus cu USL-ul asta. Multi dintre simpatizantii PNL au o fobie de PSD si nu vor sa mai auda de dumneavoastra.
Este destul de greu, si eu sunt liberal de 21 de ani, dar asa cum am spus, niciun partid nu va mai obtine 50+1% si cu unul dintre partidele mari trebuie facuta alianta. Conducerile PSD si PNL vor trebui sa gestioneze foarte atent aceasta problema, prin multe explicatii. Cred ca daca se va ajunge la un acord pe proiecte sociale, dar si pe oameni, mare parte din problema va fi rezolvata. E de datoria celor doua partide sa-si promoveze valorile, astfel incat sa demonstreze simpatizantilor ca aceasta uniune este solida. Altfel, vor aparea reticente si trecutul unora sau altora dintre cei numiti pe anumite functii va fi scos de catre mass-media in lumina societatii civile.
Pe dumneavoastra, daca USL vine la putere, va aranjeaza uniunea. Ma gandesc ca vizati functia de vicepresedinte la Consiliul Judetean Arges.
Nu am discutat nici in partid si nici nu m-am gandit…
Nici prin minte nu v-a trecut?…
Prin minte imi trec foarte multe lucruri… Fiecare isi doreste sa ajunga cat mai sus, poate si in Ministerul Mediului, poate in alta zona, dar asta depinde de ceea ce se hotaraste. Nu asta este important, pentru ca a avea o functie de conducere nu este o satisfactie decat pentru cei care vor sa ocupe nepregatiti o functie.
Dar v-ati sacrifica pe altarul unei functii de vicepresedinte daca v-ar propune partidul?
Cred ca ma cunoaste lumea si stiti pe unde am lucrat, cat am ajutat si cat am putut sa fac bine si functie de aceste evaluari, daca vor avea nevoie de serviciile mele profesionale, voi sta la dispozitie.