Pentru pregatirea unui copil cu Sindromul Down de a se integra in societate, Federatia de Aikido Traditional Kiai propune folosirea factorului emotional ca sistem de comunicare.
Arta martiala cu traditie in Japonia, aikido este un stil de lupta defensiv ce se bazeaza pe utilizarea fortei adversarului prin aplicarea unor tehnici articulare si eschive. Diferita ca metoda de abordare a copiilor cu Sindromul Down, in comparatie cu cele utilizate deja, aceasta tehnica mizeaza foarte mult pe relationarea dintre practicanti.
Astfel, copiii nu mai sunt tinuti la distanta de mediul social, de cele mai multe ori ostil lor, ce se reflecta atat din partea adultilor – parinti, educatori, psihologi -, cat si din partea copiilor. Federatia de specialitate considera ca in afara inteligentei conventionale, a capacitatilor si abilitatilor motriciale, exista un factor ce poate fi utilizat ca sistem de comunicare si educare, ce sporeste sansele acestor copii de a se integra in societate. Este vorba de factorul emotional.
Aspectele importante in Aikido sunt: cel al nonagresivitatii, noncompetitiei si respectului de sine. Aplicarea acestora inlatura frustrarile generate de ideea ca individul nu este la fel ca ceilalti, ca nu poate, ca nu stie. Copiii afectati de Sindromul Down au nevoie sa se simta iubiti, apreciati, incurajati si sa nu fie exclusi sau priviti cu superioritate si curiozitate agresiva de catre membrii societatii.