1,7K
Senatul a picat la vot, saptamana aceasta, proiectul unui parlamentar PDL care prevedea… imbulinarea alimentelor, functie de gradul lor de nocivitate asupra consumatorilor. Constantin Tamaga, senator PSD, a fost unul dintre criticii aspri ai legii, cu atat mai mult cu cat bulina rosie ar fi urmat sa marcheze alimentele cele mai periculoase. Adica… de ce rosie si nu… portocalie?! Dincolo de acest aspect, argumentele lui Tamaga par a fi dintre cele mai serioase.
,,Sarea ce bulina va avea, rosie, portocalie sau verde?
,,Proiectul de lege initiat de un parlamentar al PDL a fost discutat in Comisia de sanatate publica, unde a primit aviz favorabil, dar si in Comisia de Agricultura, din care fac parte, unde a fost respins in unanimitate. Initiatorul legii nu a fost in stare sa prezinte argumente viabile in legatura cu modul de martcare al produselor. La intrebari de genul… daca se stiu aditivi alimentari nocivi, mai putin nocivi sau buni raspunsul a fost… NU. Nu stie nimeni asta! Nu exista posibilitatea tehnica de a fi delimitati aditivii, nu sunt laboratoare de specialitate care sa faca asta, sunt doar presupuneri ca o serie de aditivi introdusi repetat si consumati o perioada mai lunga pot produce probleme. Dupa o analiza mai serioasa, s-au dat avize negative pentru ca o asemenea lege incurca foarte mult pe cei care activeaza in industria alimentara. Se pune problema: daca un produs este nociv, atunci ce mai cauta pe rafturi?” s-a intrebat senatorul PSD.
Dilemele nu se opresc aici! ,,Produsele cu bulina rosie, adica cele foarte nocive, ce cauta in magazine? Produsele cu bulina portocalie, adica mai putin nocive, in ce cantitate ar trebui consumate? Cat despre produsele cu bulina verde, adica cele care nu sunt nocive, nu se vor scumpi peste masura? Sunt foarte multe intrebari fara raspuns, ceea ce ma determina sa spun ca nu exista posibilitatea de a aplica o asemenea lege. Spre exemplu: sarea ce bulina va avea, rosie, portocalie, verde? Nu este un produs chimic, dar este si recomandata si nerecomandata, poate sa creeze si poate sa nu creeze probleme.” a mai declarat Tamaga, conchizand ca parlamentarul care a initiat legea a facut-o strict pentru imagine.