Se apropie sfarsitul acestui prim trimestru al anului si principala grija a guvernantilor nostri este daca vom trece sau nu pe crestere economica. De ce ii intereseaza lucrul acesta? Probabil pentru a aparea la televizor si a se lauda, vezi Doamne, ce bine au guvernat ei tara. De ce nu-l intereseaza aceasta problema pe cetateanul obisnuit? Pentru ca, chiar si in ipoteza fericita ca statistica va arata un rezultat pozitiv pentru economia Romaniei, aceasta nu va schimba cu nimic in bine viata cetateanului obisnuit, cel putin deocamdata.
Sigur ca pana acum, dupa declaratiile celor aflati la putere, din 2009 si pana in prezent ar fi trebuit sa iesim din recesiune de vreo sapte ori. Deci, vorba romanului, nu zi hop pana nu sari. Cu alte cuvinte, sa asteptam datele Institutului National de Statistica pentru primul trimestru al acestui an. Dar pana atunci, sa vedem cum e cu conceptul asta de crestere economica.
Din punct e vedere tehnic, o tara aflata in recesiune, trece pe crestere economica daca in decursul a doua trimestre consecutive inregistreaza o rata de crestere pozitiva a Produsului Intern Brut. Sigur, din punct de vedere tehnic, Romania ar putea trece in faza de expansiune economica incepand cu 1 aprilie, dar oare asta chiar inseamna ca economia Romaniei si-a revenit? De ce am aceste indoieli? Pai hai sa va spun si dumneavoastra veti alege daca am neincrederea mea este justificata sau nu.
Anul trecut, in trimestrul al doilea, Romania a avut o crestere economica de 0,2% fata de trimestrul precedent. Au venit “genialele” masuri economice referitoare la cresterea TVA, reducerea salariilor bugetarilor si alte taieri de venituri si, ca urmare, in trimestrul al treilea al anului 2010, Romania a avut un declin economic de 0,6%. Dupa acest cataclism, in trimestrul patru al anului trecut, Romania a avut o crestere de 0,1%. Fata de trimestrul anterior, bineinteles. Asa ca, daca in primul trimestru al anului 2011 am avea o crestere de 0,1%, asta ce ar schimba? Asa cum am spus, din punct de vedere tehnic, vom trece pe crestere economica, dar de fapt vom recupera doar 0,2% din pierderea de 0,6% inregistrata in trimestrul trei al anului trecut ca urmare a “istoricelor” masuri ce au intrat in vigoare la 1 iulie 2010.
Deci, eu vad cresterea economica ca un fenomen cu bataie lunga. Putin ma intereseaza daca de la 1 aprilie vom trece sau nu pe crestere economica. Ma intereseaza insa daca in anul 2011 vom avea crestere economica fata de anul anterior. Si cat va fi aceata crestere economica. Pentru ca daca vom avea un plus de, sa zicem, 0,2%, aceasta nu inseamna nimic, in conditiile in care cresterea medie la nivelul Uniunii Europene, ar fi de, sa zicem, 2,5%. Va fi un exemplu de proasta gestiune, iar cresterea va proveni mai mult din inertie, fara a fi durabila.
De fapt am vorbit prea mult despre conceptul de crestere economica. De fapt ar trebui sa vorbim despre Produsul Intern Brut (PIB). Crestere economica inseamna de fapt cresterea PIB. Ca sa vedem cu poate creste PIB, trebuie sa tinem o lectie de Macroeconomie. PIB reprezinta valoarea tuturor bunurilor si serviciilor destinate consumului final realizat in interiorul unei tari intr-o perioada determinata. Din perspectiva cheltuielilor (cea mai folosita metoda de determinare), PIB reprezinta suma urmatoarelor categorii de cheltuieli: cheltuielile de consum ale populatiei, cheltuielile guvernamentale, investitiile brute, si exportul net (adica diferenta dintre exporturi si importuri). Cresterea PIB inseamna cresterea componentelor sale sau macar cresterea unora mai mult decat scadere celorlalte.
Imi pun intrebarea care dintre aceste patru componente va creste. Sigur, este incurajatoare cresterea exporturilor. Dar nu ne putem baza numai pe acest lucru, mai ales ca atuncicand cresc exporturile, inevitabil cresc intr-o anumita proportie si importurile. O economie dependenta de exporturi poate fi foarte fragila, daca tarile partenere au probleme economice. Deci un model economic bazat doar pe exporturi, este, in opinia mea, nesustenabil. Deci, trebuie sa avem in vedere si altceva. Statistica ne spune ca in Romania, ca si in celalalte tari membre ale Uniunii Europene, cheltuielile de consum ale populatiei contribuie cel mai mult la formarea PIB (in Romania ponderea acestora a fost de 62,5% in anul 2010, in scadere dramatica fata de anii anteriori). Nu prea cred ca putem avea o crestere sustenabila a PIB fara relansarea consumului populatiei.
Va creste consumul populatiei in 2011? Probabil, dar foarte putin. De ce putin? Pentru ca romanii sunt foarte saraci si au ajuns sa traiasca de azi pe maine. Pentru ca romanilor le lipseste, pe buna dreptate, increderea, optimismul. Cand te astepti la ce e mai rau, chiar daca ai bani, nu ii cheltuiesti, ii tii la ciorap, pentru vremuri si mai negre.
Mai este o problema legata de reducerea consumului populatiei. Investitiile straine. Investitorii straini si chiar cei autohtoni fac afaceri nu doar pentru a vinde in exterior, ci si pe piata interna. In 2010 am avut investitii straine de vreo 2,5 miliarde de euro, fata de 8,5 miliarde de euro in 2008, iar pe total (investitii straine si autohtone), contributia investitiilor la formarea PIB a scazut de la 31,9% in 2008 la doar 22,7% in 2010. Este clar ca, daca romanilor le lipseste optimismul, si oamenilor de afaceri le lipseste increderea. Si fara incredere in modul cum este condusa economia nu vor investi. Iar daca nu au cui sa vanda, daca cei 22 de milioane de consumatori romani sunt din ce in ce mai saraci, isi vor reduce afacerile si vor cauta alte destinatii pentru capitalurile lor.
Poate ca vom avea crestere economica de la 1 aprilie 2011. Dar asta nu va schimba nimic in economie. Pentru ca toti ne temem de ce s-ar mai putea intampla. Si avem motive sa gandim asa, avand in vedere cate s-au intamplat in ultimii doi ani. Trebuie sa ne revina optimismul. Si noua cetatenilor si oamenilor de afaceri. Dar cum si cand se poate intampla asta este foarte greu de spus.
cristiavr@yahoo.com