1,6K
Diplomatul american care realizeaza cercetari la centrala de la Cernavoda a vizitat si Sucursala de Cercetari Nucleare Pitesti din cadrul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare – RAAN.
Intr-o telegrama din 28 ianuarie 2009, oficialii americani fac referire la incapacitatea C.N.C.A.N. de a interveni in caz de dezastru. In 2008, de-a lungul catorva luni, un diplomat american a vizitat de mai multe ori centrala nucleara de la Cernavoda. De fiecare data a fost insotit de reprezentantii C.N.C.A.N., Lucian Biro, director general, si Sorin Repanovici, seful Serviciului Interventie Fizica la instalatii nucleare.
Oficialul american a discutat cu Repanovici in mod special despre abilitatea specialistilor de a raspunde in cazul producerii unor evenimente radioactive fie accidentale sau intentionate. Repanovici s-a aratat mandru de echipa sa, dar a precizat ca echipamentul de protectie al acestora este expirat, iar antrenamentele au loc o data pe luna. Repanovici este convins ca in cazul aparitiei unor probleme la centrala nucleara membrii echipei vor actiona rapid. Americanii au tras insa alte concluzii: autoritatile romane iau foarte in serios responsabilitatea legata de siguranta materialelor nucleare, iar masurile de siguranta reduc sansele unui incident nuclear. Totusi, in urma unui incident in care material radioactiv ar putea fi degajat, guvernul ar fi greu pus la incercare.