1,7K
Zece state membre pot opta pentru alocarea gratuita a certificatelor in loc sa le vanda. Potrivit Comisiei Europene acestea sunt Romania, Bulgaria, Cehia, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta si Polonia.
Tarile care aleg sa distribuie gratuit certificate trebuie sa transmita executivului european o cerere pana la 30 septembrie. Comisia va evalua in termen de sase luni cererile primite si le poate respinge partial sau in intregime. Statele vizate de derogare pot decide sa recurga la acordarea gratuita de certificate pentru un interval mai scurt in perioada 2013-2019. Alocarile gratuite nu trebuie sa depaseasca 70% din totalul certificatelor primite in 2013, urmand sa scada anual si sa ajunga in 2020 la zero.
Potrivit regulilor stabilite de Comisie, sunt eligibile centralele electrice operationale la 31 decembrie 2008, sau pentru care procesul de investitie a fost inceput pana la aceasta data. Intrucat o cerere pentru acordarea gratuita reprezinta o abatere de la regula potrivit careia, incepand din 2013, sectorul energetic trebuie sa cumpere toate certificatele, Comisia trebuie sa se asigure ca derogarile nu submineaza obiectivele generale ale directivei si nu sunt incompatibile cu regulile UE privind ajutoarele de stat sau cele privind piata interna. Certificatele alocate gratuit producatorilor de energie electrica vor fi deduse din totalul pe care un stat membru il primeste pentru a fi scoase la licitatie, se arata in comunicat. Alocarea gratuita va reduce, astfel, veniturile din licitatii ale statelor care iau aceasta masura.