Daca ascultam la spusele reprezentantilor Consiliului Judetean Arges, a directorilor de spitale si a primarilor, atunci reforma in sanatate pe care vrea sa o faca ministrul Sanatatii este o adevarata crima. De partea cealalta a baricadei, insa, lucrurile se vad cu totul altfel. Potrivit presedintelui CAS Arges, Stefan Ciocanel, situatia spitalelor din Arges s-ar fi lamurit demult daca presedintele Constantin Nicolescu nu s-ar fi pus in unghii, iar directorii de spitale nu ar fi tinut cu dintii de functii.
,,Nicolescu nu are niciun interes, vrea sa arate ca el decide in judet”
Acuzat de lipsa de colaborare si dezinteres, Ciocanel sustine ca din partea sa a existat toata deschidere, numai ca membrii Comisiei de Sanatate a Consiliului Judetean nu pot si nu vor sa ia decizii fara sa se consulte cu Constantin Nicolescu. ,,Nu am cum sa fiu acuzat de lipsa de colaborare pentru ca, de cate ori m-au chemat, am fost prezent la discutii. Am discutat despre ce inseamna autorizarea spitalelor, ce insemna transformarea lor in azil pentru batrani (respectiv mutarea finantarii paturilor de la Ministerul Sanatatii, la Ministerul Muncii), ce inseamna restructurarea paturilor, ce conditii trebuie sa indeplineasca un spital pentru a intra in contract cu Casa. Am avut discutii cu toti factorii importanti din cadrul Consiliului Judetean: cu domnul Manu, cu domnul Despan, cu multi altii. Au inteles cu totii care este situatia, am incercat sa gasim solutii astfel incat sa nu pierdem niciun loc de munca din sistem, sa atragem finantare maxima si pe Ministerul Muncii, si pe CAS. A ramas sa se intalneasca cu seful lor. Asta este, defapt, cea mai mare problema a lor: nu pot lua decizia, aceasta o ia doar presedintele CJ. Daca le-ar lasa lor decizia s-ar rezolva mai repede problemele spre binele tuturor.” a declarat Stefan Ciocanel.
De ce s-ar pune Nicolescu in unghii, ce interese ar avea in a impiedica mareata reforma a statului? ,,Nu cred ca are vreun interes, vrea sa arate ca el decide in judet. Cat timp ne intelegem la masa si gasim o cale amiabila, dupa care se duc la sef si… nimic…” mai spune Ciocanel, adaugand: ,,In momentul in care Ministerul Sanatatii a dat semnal ca trei spitale trebuie transformate in azile sau comasate, Consiliul Judetean si DSP trebuia sa se puna la masa si sa spuna: <Hai sa vedem pe care le transformam, pe care le comasam, ca poate ministerul a gresit!>. Daca se duceau impreuna, cu o decizie luata de comun acord, altfel ar fi stat lucrurile. Numai ca s-au dus si au spus: <In Arges nu se face reforma, noi restructuram doar Mozaceniul, restul… raman!> Cu parere de rau, este decizia ministrului de a face reforma, iar armonizarea ar fi trebuit sa fie facuta de catre Consiliul Judetean. Daca decizia ar fi fost la nivelul Comisiei de Sanatate din Consiliul Judetean, problemele erau rezolvate demult, astfel incat sa nu pierdem niciun loc de munca.”
Cum crede Ciocanel ca ar trebui facuta reforma in sanatate
Ciocanel nu este de acord cu toate deciziile Ministerului Sanatatii. Potrivit acestuia, Calinestiul ar trebui sa ramana spital, nu sa fie transformat in azil de batrani. ,,Eu sper sa imi ramana Calinestiul. Eu, ca si Casa de Asigurari, am nevoie de Calinesti.” mentioneaza Ciocanel, argumentand, pe de alta parte, ca Argesul chiar are nevoie de azile pentru batrani: ,,La ora actuala, pe listele de asteptare ale azilelor sunt sute de persoane. Ele au nevoie de servicii de azil, nu au nevoie de servicii medicale si nu poti sa blochezi un spital cu persoane care ar trebui internate intr-un azil.”
Cum crede Ciocanel ca ar trebui facuta reforma in sanatate? ,,Ca si Casa, eu am nevoie de Curtea de Arges, Campulung, Pitesti, Costesti, Calinesti. Mioveni nu se incadreaza ca spital. Ca sa-l salvam ar trebui incadrat ca unitate care poate functiona ca spital, pentru ca nu are unitate chirurgicala. Separat de cele 5 spitale eu mai am nevoie de un spital de TBC, un spital de recuperare, un spital de psihiatrie si astfel am paleta de servicii medicale acoperita in tot judetul. Pediatria, din punctul meu de vedere, ar trebui sa fie parte integranta a Spitalului Judetean, si astfel i-ar creste si gradul de la patru, cat il are acum, la gradul 3. Cu cat inainteaza in grad un spital, cu atat va avea serviciile mai bine platite. Va trebui sa tai si din numarul de paturi. Ideal ar fi sa le tai din acele unitati care se vor transforma in azile pentru batrani, pentru ca astfel nu voi pierde din personal.”
15 aprilie – data la care vor fi autorizate spitalele care au contracte cu CAS
Pe 15 aprilie, o comisie a Ministerului Sanatatii va decide care dintre spitalele din Arges vor intra in contact cu CAS. ,,Cu restul spitalelor ce fac, le plateste Consiliul Judetean? Ar trebui sa inteleaga cei de la consiliu si conditiile de finantare. Le indeplinesti, iei banii, nu le indeplinesti… nu iei!”
Alte intrebari…
Poate face Spitalul Judetean fata cererilor, in contextul desfiintarii celorlalte unitati spitalicesti?
Spitalul Judetean poate face fata linistit cererilor, dar asta inseamna ca va trebui sa-si schimbe si structura. Ar trebui sa se reunute la orgoliile unor medici care nu concep sa le fie transformata sectia in compartiment si blocheaza niste paturi cu adresabilitate scazuta.
Vor scadea salariile celor care vor lucra in spitalele transformate in azile pentru batrani?
Nu cred ca scad salariile pentru ca spitalele propuse spre transformare oricum erau pe ultima treapta, iar comasarea ar trebui sa aiba ca scop cresterea in grad a unor spitale, ceea ce inseamna venituri salariale mai mari pentru acestea.
Care sunt dificultatile intampinate si in celelalte judete?
Majoritatea judetelor au comasat spitalele intr-unul singur. Aici nu se poate pentru ca exista orgoliul fiecarui director care vrea sa ramana sef de spital si al fiecarui primar care vrea sa fie conducerea spitalului la pixul lui. La asta se reduce tot. Decizia de a se face reforma nu este la latitudinea primarilor.