3,3K
Joi, intre orele 14-15, salariatii Arpechim vor protesta impotriva deciziei OMV Petrom de a inchide rafinaria. Sindicalistii sustin ca actionarul majoritar nu a facut totul pentru a gasi un comparator pentru Arpechim si ca nu au fost intreprinse demersurile necesare pentru ca rafinaria sa fie tinuta in functiune. Potrivit prefectului Gogu Davidescu, reprezentantii Petrom au incercat sa vehiculeze ideea potrivit careia Arpechim nu ar mai fi bun decat de dezmembrat si vandut la fier vechi. Timp de sase luni, insa, proprietarii s-au angajat sa nu stopeze intentia de vanzare a Arpechim si sa nu se apuce de dezmembrarea rafinariei.
,,La intalnirea din 31 martie care a avut loc in Institutia Prefectului au participat, alaturi de conducerile prefecturilor Arges si Valcea, si primarii din Valcea si Pitesti si parlamentari din ambele judete, facand abstractie de orice culoare politica. De la Valcea au fost prezenti toti parlamentarii judetului. Exista o determinare si o implicare a tuturor acestor factori in a salva aceste doua unitati care au fost create impreuna, pentru a functiona impreuna. Diferenta este la la Oltchim si azi actionar majoritar e statul, dar la Pitesti actionar majoritar este Petrom, si pe cale de consecinta OMV. Reprezentantii Petrom au anuntat din start ca intentia dumnealor a fost parafata pe 24 martie, in sedinta Consiliului Director al OMV, ca s-a decis inchiderea rafinariei si valorizarea a ceea ce a mai ramas. Dupa ce i-am ascultat, rezulta ca platforma petrochimica si rafinaria din Pitesti ar fi chiar un morman de fier vechi. Le-am demonstrat prin specialisti ca nu este asa, acestia demonstrand ca avem aici cea mai moderna rafinarie din tara. A invocat faptul ca sunt la mare cautare rafinariile de coasta si ca aici pretul este mult prea scump, insa nu au stiut sa raspunda daca rafinaria de la Viena este cumva de coasta. S-a raspuns evaziv si s-au incercat motivari aparent puerile.
Cei de la Oltchim sunt intr-un stadiu avansat de negocieri. Daca de maine ar incepe procesarea, au gasit un client care este dispus sa prelucreze 3,5 milioane tone de titei, indiferent de demersurile care s-ar face in vederea cumpararii de catre Oltchim. Indiferent de ce se va intampla, OMV a asigurat statul roman ca sase luni nu va intreprinde nicio actiune de dezmembrare sau sistare a oricaror negocieri. Sunt dispusi fie la vanzare, fie la preluarea unui pachet de actiuni in contrapartida. Oltchim a gasit o colaborare inclusiv cu GazProm, prin care se intentioneaza construirea a doua centrale termice cu cogenerare. Una dintre cele doua centrale se va instala pe platforma Arpechim si va folosi gaz natural ce va duce pretul unui megawatt la 25-30 de euro, adica la jumatate la cat se produce actualmente de catre consumatorii din Romania.” a declarat prefectul Gogu Davidescu.