2,4K
Consumul de alimente proaspete poate reduce nivelul de expunere la toxine, in timp ce ambalajele din material plastic si cutiile in care sunt depozitate alimentele pot introduce in hrana noastra cel putin doua substante chimice daunatoare.
Chimicale precum bisphenol A (BPA) si DEPH sunt aditivi care cresc fluiditatea sau plasticitatea materialului la care se adauga si care se gasesc in componenta multor ambalaje. Ele pot perturba atat sistemele hormonale ale animalelor, cat si pe cele ale oamenilor, pot crea si determina tulburari ale dezvoltarii si ale reproducerii, iar in cele mai grave cazuri pot favoriza aparitia cancerului, a unor boli de inima sau a unor tulburari neurologice.
Pentru a demonstra ca aceste substante sunt daunatoare, s-au ales 20 de familii, alcatuite fiecare din 2 adulti si 2 copii, originare din zona Golfului San Francisco care, consumand alimente congelate, erau expusi chimicalelor. In cele trei zile de la mijlocul studiului, majoritatea produselor alimentare au fost proaspete. Cutiile nu au fost permise, s-a evitat folosirea ustensilelor sau a vaselor din plastic. Produsele alimentare si bauturile au fost depozitate in recipiente de sticla sau otel inoxidabil. Chiar si cafeaua ar trebui sa fie facuta intr-o cafetiera fara componente din plastic. Testele au aratat ca, in acest interval de timp destul de scurt, nivelul de BPA din corpurile participantilor a scazut, in medie, cu 66%, iar cel de DEHP, cu 50% pana la 95%. Unele tari au interzis deja folosirea BPA si DEHP in ambalarea produselor alimentare.