Le Monde citeaza dintr-un raport al HSBC care spune ca in urmatorii 50 de ani nu vor mai exista zacaminte de petrol exploatabile pe Terra, chiar daca cererea de titei nu va inregistra cresteri.
Adaptarea la disparitia treptata a petrolului va fi lunga, presiunea asupra carburantilor fosili putand fi in acelasi timp constanta si dureroasa, deoarece pretul petrolului este sensibil la orice dezechilibru, cat de mic, intre cererea si oferta de energie, se arata in raport. Potrivit HSBC, alternativele, ca biocombustibilii si petrolul de sinteza, obtinut din carbune, ar compensa o scadere a productiei conventionale de petrol, dar numai in cazul in care pretul mediu al petrolului depaseste 150 dolari pe baril. In lipsa unor resurse energetice suficiente, Europa va fi marea pierzatoare, mentioneaza studiul, avertizand ca existenta deficitului de petrol nu duce la eliminarea incalzirii globale.
HSBC subliniaza ca riscurile unui deficit de petrol persista chiar si in conditiile in care cererea ramane constanta, desi, potrivit datelor Agentiei Internationale a Energiei, in 2011 cererea de petrol va creste cu 1%, la 89,4 milioane de barili pe zi, fata de 87,9 milioane de barili pe zi in 2010. Productia mondiala de petrol a atins deja maximul istoric, a consemnat AIE, in ultimul sau raport anual.