Potrivit Comisiei Europene, in Romania sunt 17 zone, printre care si Pitesti, care depaseau in 2007 limita poluarii impusa de directivele comunitare. Comisia a trimis Romaniei o noua scrisoare, prin care ofera Guvernului un termen de doua luni sa raspunda satisfacator avizului trimis de executivul comunitar. In caz contrar, comisia poate sesiza direct Curtea Europeana de Justitie.
Conform scrisorii, ar mai fi ramas 9 zone, printre care si Pitestiul, unde s-au constatat depasiri ale normelor de poluare. Specialistii de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Arges sustin, insa, ca este vorba de raportari teoretice pe care Comisia Europeana le-a luat in calcul, realitatea fiind cu totul alta. In plus, ultimele date disponibile sunt cele din 2009 la Comisia Europeana, existand un decalaj informational de doi ani.
„In anii 2007 – 2008 a fost trimis Comisiei Europene un raport pe baza modelelor teoretice de dispersiilor. In noiembrie 2007, insa, in Arges au fost introduse statii de monitorizare a calitatii aerului. Pe baza raportarilor vechi, Comisia a sesizat ca in mai multe zone, si in cea a Pitestiului, erau depsiri ale poluarii din punct de vedere al pulberilor in suspensie PM10, adica cele cu diametrul mai mic de 10 microni. Iar in 2009 a fost initiata procedura de infrigment, pentru neconformare. Numai ca monitorizarile noastre arata ca in 2009 in Pitesti au fost depistate depasiri doar la statia de trafic din Nord in doar 33 de zile din cele monitorizate, iar in 2010 in aceeasi zona doar in 17 zile. Ori, directiva Uniunii Europene prevede o limita de 35 de zile in care pot fi inregistrate depasiri. Iar la Pitesti suntem mult sub acea limita”, ne-au explicat specialistii de la Protectia Mediului cum s-a ajuns ca Pitestiul sa figureze la Comisia Europeana pe o harta a poluarii cu pulberi in suspensie.