1,5K
Avertizarea se refera la 158 de corpuri ceresti care reprezinta o ameninta reala pentru civilizatia noastra. Cei peste 150 de asteroizi de diverse marimi ar putea intra in coliziune cu Pamantul in secolul urmator.
Expertii Jet Propulsion Laboratory au cartografiat 158 de corupuri ceresti pe care le-au clasificat in functie de marimea lor: de la 30 la 100 metri diametru, de la 100 la 300 de metri si de la 300 de metri la un kilometru sau mai mult de un kilometru. Astronomii americani estimeaza ca fiecare dintre acestea ar putea intra in coliziune cu planeta noastra in secolul urmator, iar efectele ar putea fi majore.
Oamenii de stiinta au incercat sa intrevada consecintele posibile ale unei eventuale coliziuni. Astfel, chiar si un asteroid de mica dimensiune ar putea sterge un oras sau o tara. Totusi, cea mai mare parte dintre asteroizii cartografiati poate produce doar prejudicii locale. Specialistii nu au mers mai departe cu predictiile lor, de teama unor prea multe erori de calcul.
NASA estimeaza ca pentru o inventariere completa si o dezvoltare a metodelor de contracarare a eventualelor pericole se impune ca timp de 10 ani sa fie alocate intre 250 si 300 milioane dolari anual. La inceputul lunii februarie s-a semnalat trecerea unui asteroid de marimea unui automobil pe langa planeta noastra.