1,3K
Noua politica europeana pentru romi este dezamagitoare si lasa statele membre sa gestioneze singure problema discriminarii acestei minoritati, in conditiile in care unele capitale, precum Budapesta, nu demonstreaza ca ar dori acest lucru, spun activisti antidiscrimanare.
Matthias Verhelst, reprezentant al Roma Grassroots Organisation Network afirma ca ,,suntem dezamagiti ca noul cadru european nu instituie o abordare concertata a discriminarii romilor. Ea vorbeste doar despre modul in care statele membre trebuie sa recurga la proiecte de includere sociala".
Comisia Europeana nu isi asuma decat rolul de a indica statele in care nu exista suficiente programe de includere sociala, in conditiile in care din aproape 27 de miliarde de euro disponibili, tarile UE nu au alocat pana acum decat 100 de milioane de euro acestui proces. Comisarul pentru Justitie Viviane Reding spune ca: ,,Nu este un concurs de frumusete", atunci cand a fost intrebata care sunt tarile codase in acest clasament. Reding a mai adaugat ca doar 42% dintre romi termina scoala primara, in timp ce media UE este de 97%, in conditiile in care populatia roma este tanara, cu o medie de varsta de 25 de ani, fata de 40 de ani-media europeana.
Initiativa UE este urmarea situatiei create in Franta, unde autoritatile au decis repatrierea romilor din Romania si Bulgaria, state care au acuzat Parisul ca incalca dreptul european la libera circulatie.