1,4K
Saptamana aceasta s-au implinit exact o suta de ani de la nasterea la Rasinari a lui Emil Cioran. Nu prea vad semne de omagiu, de sarbatoare… Aud doar la Radio Romania Actualitati un cuvant al Martei Petreu, poeta optzecista de la Cluj si profesoara universitara de filosofie, un cuvant despre filosof si scriitor, nu ditirambic, dar documentat, la obiect. Recent, am citit volumul Martei Petreu – Despre bolile filosofilor. Cioran. Este o carte bine argumentata, veridica, o adevarata oglinda a lui Cioran.
In rest… La Paris, un magnat al energiei (roman de-afara) a cumparat la licitatie peste 130 de manuscrise si documente de-ale lui Cioran. Biblioteca Centrala Universitara si Televiziunea Romana, doua institutii finantofage ale statului, au participat la licitatie si punand mana de la mana n-au reusit sa achizitioneze nici macar legitimatia de student a filosofului. Toate manuscrisele au fost achizitionate cu 405.000 euro. Statul roman n-a avut acesti bani sa aduca la patrimoniul national manuscrisele autorului Schimbarii la fata a Romaniei. Ce putem spune?! Banii astia ii fura un client politic in tarisoara in trei zile. Asta e o spaga de ministru la o modesta licitatie contrafacuta.
Patriotii de serviciu pot fi fericiti. Cioran, cel atat de atacat pentru scepticismul lui si pentru ca si-a iubit tara mai pe ocolite, adica criticandu-i metehnele, plateste astazi, 8 aprilie 2011, la un veac de singuratate si boala. Ce n-a reusit comunismul si mana lunga a securitatii, reusesc acum fara cine stie ce afort, diriguitorii culturii romane de astazi.