Oamenii de stiinta britanici au gasit gena care determina obiceiul consumului de alcool. Aceasta a fost asociata initial cu autismul si cu sindromul deficitului de atentie.
Gena cunoscuta sub numele de AUTS2 a fost initial asociata cu autismul si cu boala denumita ADHD, deficit de atentie. AUTS2 e mai activa in partile creierului care raspund la stimulii asociati cu placerile. Profesorul Paul Elliott, de la Scoala de Sanatate Publica din cadrul „Imperial College" din Londra, spune ca sunt o multime de factori care determina cat alcool bea o persoana, dar, in urma studiilor reiese ca genele joaca un rol important.
In cautarea genelor care influenteaza obiceiurile privind consumul de alcool, cercetatorii au analizat mostre de ADN de la peste 26.000 de voluntari. Ei au verificat rezultatele, comparandu-le cu cele obtinute de la alte 21.000 de persoane. Oamenii de stiinta au descoperit si faptul ca mustele devin mai putin sensibile la alcool, daca actiunea unei gene asemanatoare este blocata artificial. Cercetatorii au mai descoperit si de ce unele persoane sunt mai energice si mai vesele atunci cand consuma alcool, iar altele sunt triste. Oamenii asupra carora alcoolul are un efect mai mic beau mai mult.
Studiul sugereaza ca cei care beau mai mult sunt mai sensibili la efectele euforice ale alcoolului si mai putin sensibili la cele sedative. Bautorii ocazionali sunt mai sensibili la efectele sedative.