Consumul de alimente contaminate reprezinta principala cale prin care metalele grele ajung in corp. Ele nu se descompun prin prepararea termica a mancarurilor. Mercurul, plumbul si cadmiul sunt cele mai nocive pentru organism, iar intoxicatiile datorate lor sunt cel mai frecvent intalnite.
Metalele grele sunt periculoase pentru ca sunt bioacumulabile. Aceasta inseamna ca, in timp, concentratia lor creste in organismele biologice, sunt stocate in grasime, ajungand mai mare decat cea din mediu. Intoxicatia cu plumb, se manifesta diferit de la o persoana la alta, in functie de concentratia din corp si de starea de sanatate a fiecaruia. Acesta poate provoca anemie, dureri abdominale, greata, constipatie, dureri de cap, pierdere in greutate iar intoxicatiile severe poate produce insuficienta renala cronica, orbire temporara sau chiar permanenta, convulsii si deces.
Cadmiul se gaseste in baterii, vopsele, materiale plastice si in unele ingrasaminte chimice. Expunerea pe termen lung la acest metal provoaca suferinte renale, boli pulmonare obstructive si cresterea tensiunii arteriale. Mercurul se regaseste in plombele dentare din amalgam. Tonul din conserve nu este periculos, pentru ca are dimensiuni mici si nu acumuleaza mult mercur. Intoxicatia cu metilmercur, forma organica a metalului si cea mai periculoasa, provoaca tulburari ale vederii periferice, salivatie in exces, inflamarea gingiilor, tremur, nervozitate.
Pentru depistarea metalelor in organism trebuie analizat firul de par sau compozitia unghiilor. Analiza testelor de sange nu este recomandata deoarece metalele se depoziteaza in grasime.