2,6K
Marile companii multinationale precum Coca-Cola, Jacobs, Tchibo sau Nescafe trateaza diferentiat tarile proaspat intrate in Uniunea Europeana, comparativ cu ,,veteranii” UE. Astfel, companiile care comercializeaza bauturi si mancare ambaleaza produse de diferite calitati sub acelasi nume, in functie de tara europeana careia ii sunt destinate. Acestea sunt rezultatele unei anchete demarcate de o asociatie din Slovenia, indignata de faptul ca unele tari reprezinta un fel de lume a treia pentru corporatisti.
Reprezentantii Asociatiei au testat mai multe produse cumparate din supermarketuri din opt state membre UE: Germania, Austria, Republica Ceha, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria. ,,Produsele de o mai proasta calitate erau destinate «noilor» state membre UE. Produsele de calitate inferioara nu erau niciodata prezente in supermarketurile nemtesti sau austriece” a declarat presedintele Asociatiei, Milos Lauko. Asociatia slovaca a consumatorilor, care sustine drepturile si informarea consumatorului in Slovacia, a declarat ca in cazul in care companiile ofera garantii de calitate, acestea ar trebui sa fie onorate in toate tarile de distributie.
Produsele controlate au fost Coca-Cola, ciocolata Milka, piper negru si rosu Kotanyi, cafea instant Nescafe Gold, boabe de cafea Jacobs Kronung si cafea Tchibo Espresso. Toate acestea au fost testate in laboratoare acreditate de catre Institutul National Veterinar si Alimentar Slovac. Dintre produsele testate, doar ciocolata Milka s-a dovedit a avea aceeasi calitate in toate esantioanele. Piperul Kotanyi, din contra, este produsul cel mai diferit de la o tara la alta.
In ceea ce priveste Coca-Cola, testele au confirmat afirmatiile potrivit carora aceasta bautura comercializata in Slovacia, Bulgaria si Romania continea zoglucoza de porumb care este mai ieftina decat zahar traditional (zaharoza) care este folosita pentru bautura din Germania, Austria, Polonia si Republica Ceha.
Rezultatele testelor au fost transmise comisarului european insarcinat cu protectia consumatorului, in timpul unei vizite in Slovacia. Reprezentantii Comisiei Europene din Slovacia, care a finantat ancheta, au declarat ca cei de la Bruxelles va trebui sa decida ce vor face cu aceste rezultate.
Toate companiile vizate de acest studiu au infirmat faptul ca ar trata diferentiat, din punct de vedere al calitatii, pietele carora li se adreseaza. Testele realizate, insa, sunt indubitabile, la fel si marturiile oricarui roman care a trecut granita si care a experimentat personal diferenta de calitate.