Naveta spatiala Dawn de la NASA a ajuns in faza de abordare a asteroidului Vesta si va incepe sa foloseasca camerele de filmat pentru a ajuta sistemul de navigatie sa intre pe orbita asteroidului pe 16 iulie.
Vesta este un asteroid masiv, clasificat de cercetatori drept o protoplaneta. Daca totul decurge bine, sonda spatiala va incepe in iulie un an de studii asupra misterioasei roci. Christopher Russel, din echipa Dawn a declarat: ,,Ne simtim precum Cristofor Columb cand se apropia de tarmurile Lumii Noi”.
Vesta are 530 km latime si este al doilea obiect ca marime din centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter. Se pare ca are mai multe straturi printre care un nucleu, manta si crusta, la fel ca planetele Pamant, Venus si Marte. Nefiind suficient de mare pentru a fi clasificat drept ,,planeta pitica", a fost catalogat drept protoplaneta. Sonda Dawn se afla acum la 1,21 milioane km de Vesta, adica de trei ori distanta de la Pamant la Luna, arata NASA.
In timpul fazei de abordare, Dawn isi va folosi motorul cu ioni pentru a realiza aceeasi orbita ca a lui Vesta in jurul Soarelui, apropiindu-se usor, in spirala, catre el. Cand Dawn va ajunge la 16.000 km distanta de asteroid, gravitatia lui va captura sonda, plasand-o in orbita. Sonda Dawn a avut nevoie de trei ani si jumatate de calatorie intre Pamant si Vesta si a fost lansata pe 17 septembrie 2007. Naveta va ramane un an pe orbita asteroidului, dupa care va pleca inspre planeta pitica Ceres, unde va ajunge in 2015.
Prin studierea celor mai mari obiecte din centura de asteroizi, oamenii de stiinta vor putea afla mai multe din secretele sistemului solar si ale istoriei sale.