7,K
Multe dintre etichetele produselor pe care le cumparam sunt inselatoare. Majoritatea produselor sunt marcate cu ,,De preferinta inainte de data:…", ceea ce inseamna ca produsul poate fi consumat si dupa expirare, dar nu mai are aceeasi calitate.
Potrivit expertilor, carnea de pui poate fi consumata chiar si la doua zile dupa ce termenul de valabilitate a expirat – asta cu conditia de a-l gati foarte bine, pentru a omora toate bacteriile care s-ar putea aduna pe ea. Conditia este sa si arate bine, asa ca aici trebuie sa ne bazam pe simturi. Ideea este ca, daca puiul a expirat, dar inca arata si miroase foarte bine, nu are rost sa il arunci.
In cazul fructelor si legumele, datele de valabilitate sunt absolut inutile. In momentul in care fructele sau legumele nu mai sunt bune, va veti da seama imediat din cauza aspectului. In unele tari din Orient, iaurtul natural este folosit pentru pastrarea carnii, deoarece continutul sau de acid distruge orice bacterie. Singurul fel in care iaurtul poate fi contaminat este daca este expus diverselor vase nespalate sau daca iti bagi degetele in el. Iti dai seama ca nu mai e bun in momentul in care incepe sa mucegaiasca si sa isi schimbe culoarea pana atunci, nu trebuie sa tii cont de termenul de valabilitate. Daca nu desfaci borcanul de gem, acesta poate sa reziste o vesnicie. Odata deschis, acesta este valabil pana cand mucegaieste.
In cazul laptelui, lucrurile stau foarte simplu: atat timp cat acesta arata bine si are un miros si un gust bun, este perfect consumabil.
Ouale trebuie consumate in timp de 21 de zile de la data cand au fost facute, in caz contrar exista pericolul intoxicarii cu salmonela. Poti testa ouale astfel: pui un ou intr-un bol cu apa si daca pluteste insemna ca s-a stricat daca se scufunda inseamna ca e bun. Branza de orice fel: cascaval, parmezan, telemea, de obicei, in acest caz nu se tine cont de termenul de valabilitate. Branza va rezista chiar si o luna, daca o tii la frigider. Chiar daca se intareste la suprafata sau isi schimba culoarea putin, pur si simplu o cureti si consumi ce ramane.
Toata mancare uscata, precum zaharul, sarea, orezul si pastele tin mult peste data de valabilitate si vorbim aici de ani de zile, atata timp cat produsul este sigilat.