2,2K
De ce racim?
Cand temperatura corpului trece de 37 grade (febra), cand iti curge nasul, te simti ametit si fara vlaga si simti o durere in gat, atunci stii ca te-a prins raceala. Toate cele prezentate mai sus sunt doar simptome care iti indica faptul ca ai racit, insa te-ai intrebat vreodata ce se intampla in interiorul organismului cand esti racit?
Totul incepe in momentul in care un organism microsopic (bacterie, virus, fungus etc.) reuseste sa depaseasca bariera sistemului imunitar (fie din cauza frigului, fie din cauza ca am intrat in contact cu cineva bolnav) si reuseste sa se instaleze in organismul nostru – rezultand o infectie. Drept urmare corpul nostru isi mobilizeaza mai tare sistemul imunitar pentru a lupta cu „invadatorii”.
Ce greseli fac oamenii cand au febra? Vor s-o scada!
Cea mai mare greseala (care din pacate, vine in primul rand din ignoranta medicilor, dar si din lipsa de informare a pacientilor) este ca incearca sa suprime acest mecanism natural de aparare al organismului. Imediat ce temperatura trece putin peste 37°C, doctorii au obiceiul sa indoape pacientii cu medicamente pentru scazut febra, de obicei paracetamol, iar in unele cazuri, va vine sa credeti sau nu, se prescriu din start antibiotice.
Poate febra sa ne faca rau?
Orice s-ar intampla, NU trebuie sa uitam niciodata ca febra poate fi mortala, insa nu cand este sub 40°C. Doar cand infectia persista si febra trece peste pragul de 40°C, ea devine periculoasa si este necesar sa intervenim cu medicamente pentru a o scadea. Insa cand aceasta este sub 40°C (cum este in majoritatea cazurilor), ea este un mecanism natural de VINDECARE al organismului.
Totusi, ce TREBUIE sa facem cand avem febra?
In primul rand este absolut necesar ca febra sa fie foarte atent SUPRAVEGHEATA, deoarece cand urca peste 40°C ea reprezinta un pericol pentru sanatate si este necesar sa se intervina cu medicatie. Pana atunci insa avem la indemana o gramada de tratamente 100% naturale si fara efecte secundare, care ne ajuta sa facem fata cu brio racelii. Iata care sunt acestea:
Tratamente naturale impotriva racelii
Tot ce trebuie sa facem este sa ajutam organismul sa-si desfasoare cat mai bine procesele naturale de autovindecare, adica sa cream conditiile perfecte pentru ca sistemul imunitar sa lucreze eficient. Asadar principala arma pe care ne vom axa impotriva bolilor este sistemul imunitar.
I. Dieta sau tratamentul prin alimentatie
1. Eliminarea zaharului din dieta, cel putin pe perioada bolii.
Principala problema in ceea ce priveste carbohidratii simpli (zahar, glucoza, fructoza, galactoza etc. – noi le voi numi generic pe toate „zahar”), este ca suprima drastic activitatea sistemului imunitar: Zaharul dauneaza si persoanelor sanatoase slabindu-le imunitatea, insa este cu atat mai daunator persoanelor deja bolnave. Astfel ca el nu ar trebui consumat in exces nici de cei sanatosi, si cu atat mai putin de cei bolnavi. In lupta cu „invadatorii” organismul face o risipa de energie si nutrienti, in special de vitamina C. De aceea noi trebuie sa optam pentru o dieta cat mai bogata in vitamine si minerale.
2. Vitamina C
In ceea ce priveste vitamina C, ea este esentiala deoarece sistemul imunitar are nevoie de o cantitate mare de vitamina C pentru a functiona, si, asa cum am mai spus, celulele sistemului imunitar (leucocitele) au nevoie de 4 ori mai multa vitamina C decat o celula normala. Din acest motiv vitamina C este esentiala pe parcursul bolilor, iar cand spun vitamina C ma refer la cea din ALIMENTE si nu la cea din PASTILE.
3. Consumul de apa – cel putin 2 litri pe zi.
In timpul luptei cu infectiile corpul traspira mult si pierde multa apa, riscand sa se deshidrateze. Pe langa asta, persoanele care au febra nu mai percep atat de bine senzatia de sete. De aceea trebuie sa consumam suficienta apa, chiar daca nu resimtim foarte tare senzatia de sete.
Atentie: se consuma minimum 2 litri APA, si nu 2 litri de LICHIDE, deoarce si bauturile „racoritoare” si „vodca” sunt lichide, insa ele nu ne vor ajuta sa ne vindecam.
4. Folosirea alimentelor si plantelor cu efecte antimicrobiene
– Usturoiul si ceapa:
Usturoiul este considerat de catre unii specialisti ca fiind „Regele alimentelor”, din cauza efectelor vindecatoare miraculoase pe care le are. Substanta activa numita ALICINA (care se gaseste in special in usturoi, dar si in ceapa) are un efect antibacterian, antiviral, antiparazitar si antifungic natural, ajutand organismul in lupta cu „invadatorii”, fara a avea efecte daunatoare (cum au antibioticele sau alte medicamente de sinteza). Pe langa acestea, usturoiul si ceapa au si alte efecte benefice printre care: scaderea colesterolului „rau” (LDL), scaderea hipertensiunii, subtierea sangelui, si nu in ulltimul rand au efect antioxidant (protejeaza impotriva radicalilor liberi).
Atentie: aici vorbim de usturoiul consumat crud si nu de usturoiul din capsule.
– Propolisul:
La fel ca usturoiul este un antibiotic si antiviral natural. Pe langa acestea, porpolisul intareste sistemul imunitar prin stimularea producerii de globule albe. Mai mult decat atat, studiile arata ca propolisul are efect antiinflamator, antialergic, si nu in ultimul rand, efect antitumoral (anticancer) provocand moartea celulelor canceroase fara a le afecta pe cele sanatoase.
-Echinaceea
intareste sistemul imunitar prin:
– stimularea fagocitozei (procesul prin care fagocitele „mananca” organismele straine care au invadat corpul)
– cresterea eficientei limfocitelor in lupta cu organismele patogene
– cresterea numarului de celule T (sau limfocite T)
– si nu in ultimul rand, creste cantitatea de interferon, interleucina, imunoglobulina si alte substante care participa la buna functionare a sistemului imunitar.
Alte plante eficiente impotriva racelii, care se pot administra sub forma de ticturi sau ceauri:
* Musetelul
* Mugurii de pin
* Cimbrul
* Ghimbirul
* sovarful (aka, oregano) etc.
Atentie: alimentatia reprezinta componenta principala a vindecarii, nu trebuie sa ne fortam sa mancam decat atunci cand simtim nevoia, deoarece organismul este oricum slabit, iar indoparea fortata cu mancare nu face decat sa inrautateasca situatia.
Asadar sa recapitulam:
Pe perioada racelii…
1. Eliminam total zaharurile simple din dieta (zahar, dulciuri, sucuri).
2. Consumam salate si alte alimente bogate in vitamine si minerale (in special vitamina C si zinc).
3. Consumam alimente si plante antibacteriene: usuroi, ceapa, propolis, echinaceea, musetel, cimbru etc.