2,9K
Dezvoltarea micutului in viata intrauterina este foarte sensibila atat la factorii de mediu pe care mama il asigura pentru dezvoltarea micutului cat si la cei interni.
Astfel stresul, starile de nervozitate sau depresia gravidei poate afecta fatul, la care toate acestea se transmit prin substante specifice pe care organismul le secreta in sangele viitoarei mamici si care prin intermendiul acestuia ajung si la fat. Trebuie sa stiti ca circulatia mamei comunica prin placenta si cordon ombilical cu circulatia copilului, astfel sangele mamei trece si prin sistemul circulator al copilului in dezvoltare. Toate anomaliile congenitale pot fi depistate inca din timpul sarcinii prin simplele ecografii abdominale prin care medicul vede fatul.
Fiecare organ are perioada sa de dezvoltare, astfel ca in functie de saptamana de dezvoltare intrauterina a micutului se pot cauta special anumite zone de dezvoltare pentru a se vedea cum s-au format acestea la copil. Astfel, prin ecografie pot fi depistate anomalii de dezvoltare precum: defecte de tub neural: anencefalie, spina bifida; anomalii cardiace; anomalii pulmonare; anomalii intestinale; anomalii ale membrelor, de exemplu piciorul stramb congenital; anomalii de dezvoltare a organelor genitale; anomalii renale; anomalii ale dezvoltarii boltei palatine si buzelor – palatoschizis; hidrocefalia (,,apa” la creier); nanismul; defecte de inchidere ale peretelui abdominal. Alte situatii care pot fi depistate in timpul sarcinii sunt infectiile. Acestea pun in pericol atat viata fatului, cat si pe cea a mamei. Testele genetice prenatale pot depista riscul ca micutul sa dezvolte un sindrom genetic dupa nastere. Este foarte utila o anamneza a parintilor si o evaluare a riscului pe arborele genealogic.