1,4K
Universitatile vor fi clasificate impreuna cu expertii Asociatiei Universitatilor Europene in baza datelor transmise pana in 23 mai de catre fiecare institutie de invatamant superior, iar clasarea intentionata intr-o categorie superioara celei reale ar putea fi sanctionata pentru declaratii false.
In 31 mai, o echipa de experti ai EUA vor veni la Bucuresti pentru clasificarea universitatilor, acestia urmand sa evalueze datele transmise de catre unitatile de invatamant superior. In cazul in care o institutie de invatamant s-a clasat, intentionat, intr-o categorie superioara celei reale ar putea fi sanctionata, conform legii educatiei pentru declaratii false si inducerea in eroare a publicului.
Evaluarea domeniilor de studii universitare cu scopul ierarhizarii se realizeaza pe baza rezultatelor efective asociate cu patru criterii de evaluare, respectiv predare si invatare, cercetare stiintifica, relatiile universitatii cu mediul extern si capacitate institutionala. Fiecarui criteriu de evaluare ii este asociat un set de standarde de referinta, iar fiecarui standard ii este asociat un set de indicatori de colectare de date primare (variabile).
Noua lege va diversifica sistemul, grupand universitatile (publice si private) in trei tipuri de institutii: de cercetare intensiva si educatie, de cercetare si educatie si preponderent de educatie.