1,3K
Daca actuala putere ar dori sa salveze economia, atunci ar trebui sa-si intoarca privirea spre IMM-uri! Recent am participat la o actiune organizata de catre Federatia Patronala a IMM-urilor din Arges, iar semnalele pe care le dau oamenii de afaceri se refera in primul rand la inertie si probleme in relatia cu statul!
La ora actuala, IMM-urile sunt cei mai importanti angajatori din economie, cu toate ca recesiunea a redus cu peste 100.000 numarul acestora! O infuzie de capital in acest domeniu, ar reduce arieratele si ar duce la deblocarea activitatii in peste 100.000 de firme. Foarte multi patroni au probleme din cauza faptului ca statul este restantier, nu-si achita obligatiile si se creeaza astfel, premisele unui faliment sigur!
Din punct de vedere economic, perioada 2001-2008 a fost cea mai buna pentru IMM-uri, cand numarul lor pe piata se ridica la 800.000. in prezent, IMM-urile trec printr-o perioada grea si chiar daca apar in baza de date a Registrului Comertului cu zeci de mii de obiecte de activitate, in realitate, aproape jumatate sunt la limita supravietuirii din cauza obligatiilor fiscale, a legislatiei stufoase si a relatiilor dezastruoase cu sistemul bancar! Cu toate acestea, solutii exista!
Incepand cu lucrarile de infrastructura, care pot fi partajate pe loturi mai mici, care sa fie accesibile IMM-urilor si terminand cu ieftinirea creditelor pentru acest sector, care oricum sunt printre cele mai piperate din Uniunea Europeana! Din pacate, premierul Emil Boc nu a reusit decat sa fluture o declaratie cu 128000 de contracte de munca nou create, dar uita sa spuna ca majoritatea sunt cu caracter temporar si le inlocuiesc pe cele definitive, pe care angajatorii tocmai le-au intrerupt prin acordul partilor. Angajatii se aleg cu si mai multa presiune la locul de munca si cu tot mai putine sanse la o viata normala!
Un alt aspect care ingreuneaza viata acestor firme se leaga de finantarile europene: 97 IMM-uri din 100 au avut probleme in accesarea de fonduri UE! Este vorba despre numeroase situatii de intarzieri majore in faza de evaluare sau plata, un proces de comunicare defectuos cu autoritatile de management, lipsa de transparenta a mecanismului rambursarilor, probleme in accesarea de credite pentru cofinantare, dobanzi mari la creditele obtinute, amanarea repetata a lansarii unor linii de finantare mult asteptate, cazuri in care firmele au investit timp, bani si resurse umane in scrierea unor proiecte care au ajuns sa fie „depasite” odata cu trecerea timpului. Lipsa de predictibilitate s-a evidentiat si prin perioadele lungi de timp intre aprobarea proiectelor si contractarea lor efectiva.
La toate acestea se adauga faptul ca Ministerul Economiei a lansat cu o intarziere de doi ani forma finala a strategiei guvernamentale pentru sprijinirea IMM-urilor, in perioada 2009-2013. Daca doi ani s-au scurs deja cu elaborarea acestei strategii, ramane de vazut ce se va mai pune in practica. Mai mult, intrebati care sunt urmatorii trei pasi prioritari din strategie care vor fi implementati in perioada viitoare, reprezentantii Ministerului Economiei nu i-au putut defini.
Viitorul nu suna bine pentru IMM-uri! Masurile actualei puteri sunt catalogate drept nerealiste de catre mediul de afaceri, ceea ce demonstreaza ca echipa Basescu-Boc nu se pricepe deloc la motoarele economiei, aducand in pragul catastrofei, un domeniu considerat unanim de specialisti, drept cheia pentru adevarata iesire din criza si repornirea economiei nationale!