In Romania sunt 427 de gradinite particulare autorizate si 99 acreditate, potrivit datelor Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP). Cele mai multe au aparut in ultimii zece ani, ca rezultat firesc al supraaglomerarii gradinitelor de stat.
Este adevarat ca anii 2009 si 2010 au cam stricat planurile investitorilor – numarul de copii inscrisi in gradinitile private s-a injumatatit, iar cheltuielile au crescut –, dar nu a fost suficient pentru a le opri activitatea. Ba mai mult, au existat antreprenori care au deschis gradinite private chiar in mijlocul crizei. Iar unul dintre avantaje a fost si negocierea unei chirii mai mici pentru sedii, fata de perioada de boom, cand preturile erau nejustificat de mari.
Cum functioneaza acest business in Romania? Trei dintre jucatorii activi din Bucuresti fac o analiza scurta a propriei investitii si justifica, indirect, taxele solicitate. Cel putin doua trei mii de euro. Este suma pe care parintii trebuie sa o plateasca in fiecare an pentru ca micutul sa beneficieze de conditii mult superioare celor de la stat. Sunt taxele dintr-o afacere care pare foarte profitabila, chiar daca investitorii se feresc sa vorbeasca despre profit, mai ales ca multe dintre aceste institutii functioneaza ca organizatii non profit.