Scaderea participatiei statului la Fondul Proprietatea sub 33% muta controlul asupra activelor de 4 mld. euro ale fondului in mainile investitorilor privati, care au cumparat actiuni in ultimii trei ani la jumatate din valoare.
Statul incheie astfel cea mai mare privatizare din istoria Romaniei demarata odata cu infiintarea Fondului Proprietatea in 2005, fara a rezolva pana la capat problema pentru care a fost creat fondul, respectiv despagubirea justa a fostilor proprietari deposedati de regimul comunist. In urmatoarele luni, investitorii privati, printre care se numara fonduri de investitii straine, dar si persoane care au primit actiunile ca despagubire pentru proprietatile care le-au fost confiscate de regimul comunist, vor putea convoca Adunarea Generala a Actionarilor si vor putea schimba actul constitutiv al fondului, eliminand limitarile de drept de vot care au permis pana acum ca statul sa detina controlul.
,,Practic din acest moment, se poate convoca o adunare care sa modifice complet actul constitutiv. Putem ajunge in situatia in care fonduri de investitii sa detina mai mult decat statul, poate fi votata vanzarea unor active importante" spune pentru Zf.ro Mircea Ursache, fost presedinte al AVAS si fost presedinte al Fondului Proprietatea (in 2009). Miza o reprezinta active de peste 4 miliarde euro, care includ participatii de 20% din Petrom si Hidroelectrica sau 15% din Romgaz, unele dintre cele mai valoroase companii locale. Aceasta avere pe care statul a cedat-o este evaluata pe Bursa la doar 1,67 miliarde de euro.