1,6K
Mircea Diaconu si alti 9 senatori liberali au propus un amendament de completare a Legii 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor. Amendamentul precizeaza ca „Pentru finantarea bisericilor, sumele de la bugetul de stat sunt alocate organismelor nationale de conducere ale cultelor recunoscute si ale unitatilor de cult. Cultele si unitatile de cult distribuie sumele alocate catre parohii, in teritoriu, dupa propriile reguli si prioritati".
Cu alte cuvinte, de la bugetul de stat nu se vor trimite bani in teritoriu pentru parohii ca urmare a prevederilor bugetare pentru investitii sau a amendamentelor depuse de catre parlamentari, ci sumele cu aceasta destinatie vor fi repartizate in totalitate Patriarhiei Romane si conducerii celorlalte culte religioase, care vor hotari singure unde le vor utiliza. Prin aceasta modificare, initiatorii urmaresc sa depolitizeze investitiile in biserici si alte lacase de cult care se fac cu bani publici, investitii aprobate in general pe criterii politice si care sunt apoi invocate in campaniile electorale. „Propunerea legislativa este expresia respectului pe care noi, initiatorii, il purtam bisericii ca institutie, indiferent de cult si intelegerii corecte a locului si rolului pe care biserica trebuie sa in aiba in societate” – se arata intr-un comunicat de presa remis de catre senatorul PNL de Timis, Nicolae Robu, unul dintre semnatarii propunerii legislative. Trebuie precizat ca propunerea senatorilor PNL nu lezeaza cu nimic dreptul autoritatilor locale de a sprijini, din bugetele proprii, constructiile sau reparatiile de lacase de cult.
Chestiunea finantarii cultelor de catre stat este o mai veche controversa nationala. De curand, chiar Legea privind parteneriatul dintre stat si biserica a fost returnata de catre presedintele Traian Basescu, tot pe motivul unor clarificari care sa elimine impresia unei posibile politizari, insa exista si organizatii non-guvernamentale care se opun oricaror forme de alocare de fonduri publice bisericilor, pe motiv ca acestea ar trebui sa se autofinanteze. Pe de alta parte, in Europa exista diferite modele de sprijin a cultelor religioase de catre stat, modele care tin de traditii si de modul de alcatuire al bugetelor nationale.