3,1K
Vicepresedintele Partidului Ecologist Roman, Adrian Emil Maghinici, a prezentat, in zilele de 16 si 17 iunie 2011, in fata procurorilor si judecatorilor italieni, conexiunile politicienilor romani in afacerile cu gunoaie controlate de mafia italiana, informeaza Ziarulculise.ro. Materialul a avut la baza informatii despre legaturile senatorului Mircea Andrei cu omul de afaceri Victor Dombrovschi si ale acestuia din urma cu mafia din Sicilia si Massimo Ciancimino, seful Cosa Nostra. Maghinici este si coordonatorul proiectului „Pentru o Romanie curata”, el avand o interventie strict pe tema afacerilor pe care le deruleaza mafia italiana in Romania, in domeniul reciclarii gunoaielor, dar si conexiunile politicienilor romani (printre care si senatorul Mircea Andrei) cu acest gen de business.
,,La acest congres a participat, printre altii, Piergiorgio Morosini, magistratul din Palermo care judeca dosarul in care nasul sicilian Massimo Ciancimino este judecat pentru spalarea unor fabuloase sume de bani transferate din Italia in Romania. Alte prezente notabile la acest congres antimafiaau fost Mario Portanova, ziarist la saptamanalul L’Espresso, publicatie care a dezvaluit in mai multe randuri implicarea mafiei italiene in firma Ecorec, al carei administrator este Victor Dombrovschi, nu doar partener de afaceri, dar si o prezenta constanta in declaratia de avere a senatorului Mircea Andrei. A fost prezent, de asemenea, Paolo Sartori, directorul Interpol pe Romania si Europa de Est, alaturi de mai multi magistrati, universitari italieni si reprezentanti ai societatii civile din peninsula. Ziarul italian Il Sole a venit cu inca o dezvaluire, aceea ca procuratura din Palermo a extins comisia rogatorie prin care justitia italiana cerceteaza firmele pe care le-a infiintat nasul Massimo Ciancimino si Cosa Nostra in Romania, ca sa spele sute de milioane de euro. Practic, va fi pus sub sechestru un patrimoniu in valoare de 300 milioane de euro, o mica parte din ceea ce se banuieste ca Ciancimino „a spalat” in Romania. Este vorba de firmele Agenda 21 SA, Alzalea si, mai ales, firma care administreaza groapa de gunoi Glina, Ecorec, administrata de Victor Dombrovschi.” informeaza Ziarulculise.ro
Cu ajutorul lui Victor Dombrovschi, magistratii cred ca au fost facturati circa 238 de milioane de euro rezultati din diferenta de pret de 5 euro pe tona de gunoi pe care o percepe Glina si 70 de euro necesari pentru aceeasi cantitate in Italia. Cele trei firme din Romania erau controlate din Italia de Sirco SPA cu sediul in Palermo, dar aflata deja sub supravegherea magistratilor italieni. Printr-o serie de „inginerii”, in timpul in care Ciancimino Jr. facea declaratii spectaculoase despre implicarea mafiei in aparatul de stat, Sirco a fost „golita” de o parte din patrimoniul din Romania. Acest fapt reiese dintr-un raport al Garzii Financiare in care apare si numele unui cetatean roman, Victor Dombrovschi, director general si actionar al Ecorec. Judecatorii italieni au cerut de asemenea cercetarea mai multor firme cu care Ciancimino a facut afaceri in Italia si Romania.
,,Vicepresedintele Partidului Ecologist Roman, Emil Adrian Maghinici a vorbit despre implicarea unor politicieni romani, atat de dreapta cat si de stanga, in industria reciclarii deseurilor periculoase si nepericuloase intrate in tara via Italia. In cuvantarea sa, Maghinici a amintit nume grele de senatori, deputati si consilieri locali bagati in afaceri cu gunoaie pe care, ulterior, le-au vandut ecomafiei italiene. In discursul sau, magistratul de Palermo, Piergiorgio Morosini, care a condus ancheta privind traficul ilegal de deseuri din Italia in Romania, s-a referit la compania italiana implicata in afacerile cu gunoaie de la Glina si Baicoi. In raportul “Ecomafia 2011”, Antonio Pergolizzi, reprezentant al Ligii Mediului, s-a axat pe reciclarea banilor europeni in acest segment al industriei. In cea de-a doua sesiune, au fost prezentate urmatoarele filme: “Anticorpi si bani de la N`dranghetta in provincia Emilia Romagna din Italia”; “Romania intre energie nucleara si eoliana. Cine o sa castige?” (lupta pentru transparenta in tarile postcomuniste); “Pecunia olet” (rolul expertilor in dezbaterea publica a unei legi privind autoreciclarea).” Mai scrie in Ziarulculise.ro.