1,2K
Rezultatele DNA privind investigarea cazurilor de coruptie la nivel inalt sunt in continuare convingatoare si s-a putut constata o crestere a numarului condamnarilor, se arata in raportul CE publicat miercuri, care insa atrage atentia asupra pericolului prescriptiei in unele dosare.
Potrivit raportului, ,,rezultatele Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) privind privind investigarea si urmarirea penala a cazurilor de coruptie la nivel inalt, inclusiv a cazurilor in care sunt implicati fosti sau actuali membri ai Parlamentului sau ai Guvernului, sunt in continuare convingatoare si s-a putut constata o crestere a numarului de condamnari". Cu toate acestea, se spune in raport, rezultatele inregistrate la nivelul instantelor prezinta, in continuare, o imagine mixta. Desi majoritatea cazurilor de coruptie la nivel inalt se solutioneaza in termen de trei ani, un numar semnificativ de cazuri importante in care sunt implicati demnitari sunt pe rol de peste trei ani. In cateva dintre aceste cazuri s-a implinit deja termenul de prescriptie, total sau partial, iar alte cateva se apropie de acest termen, consemneaza Raportul CE.
De asemenea, din analiza Comisiei reiese ca instantele au tendinta de a avea o ,,abordare permisiva si excesiv de prudenta in ceea ce priveste problemele procedurale ridicate de catre inculpati, cum ar fi solicitarea de expertize suplimentare, amanarea termenelor de judecata sau invocarea de exceptii procedurale". De altfel, de la ultima evaluare a Comisiei, Parlamentul Romaniei a votat impotriva inceperii urmaririi penale in cazul unui fost ministru, refuzand totodata si arestarea unui membru al Parlamentului. Cel de-al cincilea raport anual al Comisiei Europene de evaluare a progreselor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privitor la reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in Romania a fost adoptat, miercuri, la Bruxelles.