1,9K
La finalul anului trecut, casele judetene de sanatate nu au recunoscut la plata facturi la medicamentele eliberate de farmacii si distribuitori in valoare de 130 de milioane de euro. Motivul invocat a fost ca Romania trebuia sa se incadreze in deficitul bugetar convenit cu Fondul Monetar International.
De ceva vreme, farmacistii si distribuitorii de medicamente sunt tinta presedintelului Traian Basescu, care a cerut saptamana guvernului Boc incetarea platii datoriilor statului catre acestia pana nu se reglementeaza sistemul de achizitii in spitale. Problema sistemului actual de sanatate nu este pretul medicamentelor, ci sub finantarea lui. Consumul de medicamente pe cap de locuitor in Romania este de aproape 100 de euro, fata de 250 de euro in Ungaria, 270 in Cehia si peste 300 de euro in Germania.
Bugetul pentru sanatate in Romania este in acest an de 2,62% din PIB, fata de 10% in Franta, respectiv 12% in SUA. Practic, in tara nu cheltuielile cu medicamentele sunt mari, ci salariile sunt mici. Daca un roman cheltuie din salariul de 250 de euro aproximativ 100 pe medicamente, pentru el acest lucru reprezinta un efort financiar. In acelasi timp, un neamt cu salariul mediu de 2.000 de euro care cheltuie 300 de euro pe medicamente face un efort financiar mult mai mic. Din aceasta cauza multi romani au impresia ca medicamentele in Romania sunt foarte scumpe.
In plus, plata facturilor la medicamente se face de catre stat la 270 de zile si asta in conditiile in care comisionul distribuitorilor de medicamente este de maxim 10%, iar la farmacii, de 15-16%. Daca luam in calcul faptul ca plata se face dupa 9 luni, iar o companie trebuie sa ia un credit bancar pentru a plati medicamentele firmei producatoare (deci plateste catre banca dobanzi anuale de 14-15% pe an), constatam ca profitul final pentru un distribuitor este undeva la 3-4%, iar la famacii, la 7-8.
Cu toate ca statul roman se plange ca da foarte multi bani pe medicamente, lucrurile in realitate nu stau chiar asa. Spre exemplu, banii pentru medicamentele compensate din farmacii sau pentru cele din spitale vin din contributia angajatului si angajatorului la sanatate. Practic, statul finanteaza din banii de la buget doar programele nationale de combatere a hepatitei, cancerului, diabetului, TBC-ului si sclerozei in plagi.