1,3K
Deputatul PSD le solicita celor de la putere revizuirea sistemului de invatamant prin dotarea scolilor cu microbuze si respectarea legilor in ceea ce priveste alocarea fondurilor. Mircea Draghici critica starea actuala a sistemului de invatamant, aducand argumente precum profesori umiliti, violente intre elevi sau examene draconice.
„Viitorul unei natiuni este hotarat de modul in care aceasta isi pregateste tineretul”, afirma inca din secolul al XVII-lea, marele umanist olandez Erasmus. Am mers cu fiica mea, in prima zi de scoala si trebuie sa recunosc ca dincolo de emotia momentului, m-au napadit mai multe griji legate de viitor! Aflam mereu din presa despre problemele din sistemul de invatamant, despre profesori umiliti, despre violentele din clase sau despre examene draconice, care lasa urme adanci in sufletele copiilor!
Anul scolar a inceput, dar nu toate unitatile de invatamant au fost pregatite cum se cuvine. In unele zone rurale inca nu exista apa curenta sau toalete igienizate! In Arges, aproape 10 000 de elevi, din totalul de 97 000, vor invata in anul scolar 2010-2011 in unitati care le pun sanatatea in pericol. Mai mult, in judetul nostru e nevoie de inca 60 de astfel de vehicule, pentru ca toti elevii sa mearga in siguranta la scoala. Cu siguranta, actualul Guvern nu a auzit de programul pentru dotarea scolilor cu microbuze sau de alte proiecte care sa ajute educatia! In afara de nepasare si dispret, invatamantul nu a primit nimic!
Nici un oficial de la Ministerul Educatiei nu a iesit public sa spuna lucrurilor pe nume! Numarul copiilor inscrisi in scoli a scazut drastic de la Revolutie si pana in prezent, ajungandu-se la un minus de un milion si jumatate de elevi in numai 20 de ani. Principalele cauze sunt scaderea natalitatii, migratia romanilor catre vestul Europei, abandonul scolar, dezvoltarea slaba a economiei si scaderea nivelului de trai.
Judetul cu cea mai abrupta reducere a numarului de elevi in ultimii cinci ani este Bacaul. A doua mare scadere a numarului de elevi scolarizati a avut loc in Bucuresti, iar pe urmatorul loc se situeaza judetul Arges.
Pentru a da un reper, sa amintesc ca, in 1998, Romania era, alaturi de Brazilia, cea mai reformatoare (in sens bun) tara in invatamant. In mai 2000 se reuneau la Bucuresti, ministrii Educatiei din Europa, iar in iunie 2000, Romania inchidea cu succes, primul capitol in negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Dupa acest moment, clasamentele internationale nu au adus decat vesti proaste!
Avand in vedere cele prezentate va rog sa luati masurile ce se impun pentru a revitaliza sistemul de invatamant: prin dotarea corespunzatoare cu microbuze, prin respectarea legii in ceea ce priveste alocarea de fonduri pentru reparatii si prin reasezarea valorilor in domeniul educatiei”, a declarat Mircea Draghici