Este condamnabil ca, in timp ce toate datele oficiale arata o inrautatire accentuata a situatiei economice, dar si faptul ca sanatatea, educatia si ordinea publica sunt la pamant in Romania, guvernul se ocupa numai de subiecte politice in interes propriu: ce masuri administrative sa ia si ce schimbari de legislatie sa faca pentru a-si limita esecul electoral. Emil Boc vorbeste numai despre reorganizarea administrativ-teritoriala, comasarea alegerilor si formule de compensare electorala din care sa iasa avantajat PD.
Intre timp productia industriala, principalul motor al economiei, scade – datele INS arata ca, in august, productia industriala a scazut cu 7,1%, vanzarile cu 3,6% si comenzile cu 0,6%. Asta dupa ce si in iulie scazusera fata de luna anterioara – productia cu 1,8%, vanzarile cu 4,2% si comenzile cu 8,1%.
In fiecare zi ni se spune ce masuri exceptionale a luat guvernul Boc, care a reusit sa evite colapsul financiar. In realitate cheltuielile cu bunuri si servicii au fost taiate doar pe hartie pentru a-i pacali pe cei de la FMI pentru ca, in luna august, ele s-au majorat cu 15,4%, la 2,5 mld. lei. Guvernul PD continua sa asiste pasiv in fata acestei realitati – punand totul pe seama evolutiei economiei europene, dar si sa sufoce mediul de afaceri prin instabilitate fiscala si suprataxare si sa stranga cureaua pentru bugetari, pensionari, tineri.
Economia romaneasca nu este sustinuta sub nicio forma, investitiile straine directe au ajuns la cel mai scazut nivel din 2002 pana in prezent. Daca in Romania impozitul pe profit este de 16%, in Bulgaria este de doar 10%. Si TVA este mai mica in Bulgaria – 20%, fata de 24% in Romania. In plus, autoritatile de la Sofia au redus birocratia – timpul necesar pentru infiintarea unei firme este de cel mult o saptamana, de doua ori mai putin decat in Romania – iar capitalul initial pentru infiintarea unei firme a fost redus la doua leva (aproximativ un euro), in conditiile in care nivelul anterior era 5.000 de leva.
In 2009, Romania era pe locul 40 in clasamentul Forbes al celor mai bune tari pentru afaceri, dintr-un total de 134 de state. Tara noastra a coborat pe locul 44, in clasamentul de anul trecut, si pe locul 52 in cel din acest an. Din Uniunea Europeana, doar Grecia este considerata mai indezirabila pentru afaceri decat Romania. Aceasta este realitatea masurilor economice de combatere a crizei, marca Boc!