2,K
De la infiintare si pana in prezent, Filarmonica Pitesti se chinuie cu repetitiile si spectacolele intr-un spatiu cat se poate de inadecvat: Casa de Cultura a Sindicatelor, celebra pentru decorul comunist, sonorizarea proasta si chiria usor piperata. Pentru ca Filarmonica Pitesti sa beneficieze de un sediu propriu, directorul Jean Dumitrascu si echipa au muncit pe branci pana au obtinut bani de la Uniunea Europeana finantarea necesara. Numai ca, de mai bine de un an, ministrul Elena Udrea nu are… bunul simt ministerial sa semneze cofinantarea proiectului, adica alocarea a catorva sute de mii de euro de la bugetul de stat, cat cinci posete si cinci perechi de pantofi de firma. Partea mai grava este ca banii ar putea fi pierduti, pentru ca sediul ar trebui finalizat pana in 2014, iar lucrarile dureaza si ele cel putin un an. Despre toate acestea, dar si despre cum a concertat Filarmonica Pitesti pe un sanvis si o sticla cu apa la Festivalul „George Enescu”, cititi in interviul pe care directorul Jean Dumitrascu a avut amabilitatea sa ni-l ofere, prins cu forta intr-o zi in care, ca de obicei, nu-si vedea capul de treaba.
600 de lei in Romania, peste 2.000 de euro in afara
Cum stati cu stagiunea de criza 2011-2012, la Filarmonica Pitesti?
**Cuvantul asta cu… statul nu prea ne caracterizeaza. Dar hai sa spunem ca stam foarte bine in vremuri de criza, in sensul in care a crescut numarul spectacolelor, numarul concertelor sustinute, cu un buget mai mic decat anul trecut.
Ce inseamna mai mic?
**Este greu de comparat, pentru ca anul trecut a fost unul atipic, am facut concedieri colective, ne-a mai luat 20% Guvernul din buget, ne-a mai luat 25% din salarii, deci este greu de comparat. La fel, nu putem compara nici cu 2009, cand cheltuielile de personal au fost reduse cu 20% fata de 2008. De pilda, bugetul din 2011 este mai mic cu 33% fata de cel din 2008, in timp ce activitatea Filarmonicii este dubla.
Ce angajati aveati atunci si cati mai aveti acum?
**Am ajuns de la 102 posturi, la 50. Este foarte greu la administrativ, am ajuns o mana de oameni.
Si cum se aude din sala?…
**Este greu si pentru orchestra, intrucat nu este intreaga. Numarul artistilor instrumentisti difera de la piesa la piesa, media fiind undeva la 60. Acum mai sunt 36 angajati, iar restul… colaboratori. Daca ar fi sa facem programe doar pentru salariatii din orchestra, ar trebui sa abordam numai repertoriul baroc pentru orchestra de camera, dar asta ar insemna sa ne pierdem intr-o luna publicul, public care este din ce in ce mai pretentios. Doreste mai multe, mai bune si e firesc. Dar suntem mai putini, si bani… si mai putini.
Motivatie mai putina…
**Motivatia instrumentistilor este bucuria de a canta.
Cati v-au mai plecat peste hotare din aceasta… bucurie de a canta?
**O singura colega, de la 1 octombrie, Cristina Badaruta. Dar, de-a lungul timpului, au plecat in strainatate in jur de 10 instrumentisti.
Ce inseamna un salariu aici, si unul dincolo?
**Aici, salariul unul instrumentist debutant este de 600 de lei, iar in Olanda, Belgia sau Italia, inseamna de la 2000 de euro in sus. Cei cu vechime ajung aici la 17 milioane brut, iar in strainatate iau de la 3.000-5.000 de euro in sus.
Am concertat la Festivalul Enescu pentru 13 lei, pe post de delegatie
Care sunt compozitorii care au cea mai mare priza la publicul pitestean?
**Romanticii: Beethoven, Ceaikovski, Mendelson si Brahms.
Cati abonati?
**Suntem in curs de vanzare pentru actuala stagiune; s-au vandut pana acum in jur de 300 de abonamente. Cam 400 este numarul celor care iau abonamente la Filarmonica, restul… bilete.
Mai vin oamenii politici?
**Da, sunt consilierii locali, doamna Anca Barbu, domnul Gheorghe Fratoaica, domnul primar Pendiuc, doamna viceprimar Gagiu.
Probabil ca restul se duc la teatru…
**Probabil… La noi, fiecare concert este altceva. Joi seara, la 21.00, finalizam un concert, iar vineri o luam de la zero, cu un alt concert, care inseamna un alt repertoriu, inseamna un alt dirijor si alti solisti. Noi avem, saptamanal, premiere. Anul trecut am avut 57 de productii artistice.
Este un ritm infernal!
**Asa este.
Si de ce vi-l impuneti? Nu este cumva si in detrimentul calitatii?
**Nu, in niciun caz. Facem aceste sacrificii pentru public, pentru ca nu il poti mentine in sala daca repeti ceva. Stapanul nostru absolut este publicul.
La celelalte filarmonici din tara la fel se procedeaza?
**La unele da, dar au foarte multi angajati. Chiar ma distreaza cand ii aud pe unii colegi directori din tara ca au doar 85 de salariati la orchestra si nu le ajung. Dar tocmai activitatea noastra ne-a adus faima de care ne bucuram. Despre Filarmonica Pitesti se vorbeste in toata tara, de foarte bine, dovada ca am fost din nou invitati la Festivalul „George Enescu”. Nu au mai fost invitate decat Filarmonica Banatul din Timisoara si Filarmonica Oltenia din Craiova. Chiar ne-am bucurat de un mare succes prin programul ales si prin prestatie. Avem o orchestra foarte tanara si foarte buna.
De unde rezulta ca politica Guvernului Boc a dat roade. Ati strans cureaua, ati facut lucruri mai multe si mai bune cu mult mai putin…
**Suntem noi ambitiosi. De la bun inceput am spus ca, daca tot am infiintat Filarmonica Pitesti, sa jucam in divizia A, nu in divizia C. Iar faptul ca am cantat la acest festival ne confirma ca jucam in prima divizie. Legat tot de festivalul „George Enescu”, au fost unii care au comentat ca orchestrele straine au fost platite cu 200.000 de euro sau ca dirijori straini au fost platiti cu 25.000 de euro. Ei bine, acestea sunt preturile corecte, reale. Noi nu ne permitem sa aducem asemenea dirijori la Pitesti pentru ca avem un buget in care trebuie sa ne incadram. Iar noi am participat la festival fara sa primim bani. Ne-a sponsorizat Automobile Dacia cu transportul, iar, in rest, intrucat salariatii nu pot fi platiti nici macar cu ore suplimentare, au primit fiecare, de la dirijor si pana la manipulant bunuri, 13 lei pe post de delegatie. Aceasta este valoarea delegatiei unui bugetar. Eu, la randul meu, am beneficiat de aceasta suma.
Si ce v-ati cumparat?
**Mi-am cumparat fix o sticla cu apa minerala si un sandvis.
Sunteti artisti doar, va hraniti spiritual. SA nu va ingrasati…
**Greu de crezut…
Filarmonica Pitesti asteapta de un an dupa fundul Elenei Udrea
Acum cativa ani aveati in plan sa ridicati sediu pentru Filarmonica.
**Este un plan aflat in picioare. Asteptam ca Guvernul sa aprobe cota de co-finantare la fondurile europene obtinute de catre Primaria Pitesti, aprobate si castigate.
De cat timp se asteapta ca Guvernul sa puna o semnatura?
**Din martie, anul trecut.
Europa a dat banul, cat trebuie sa dea Guvernul?
**E o suma derizorie, cateva sute de mii de euro.
Pentru cateva sute de mii de euro nu vin banii europeni…
**Da. Si problema este ca data de finalizare este 2014.
La maniera in care stiu ca ati gandit proiectarea cladirii Filarmonicii, constructia are nevoie de un an cel putin pentru a fi ridicata.
**Da.
Fuck’n shit! Pentru cateva sute de mii de euro…
**Da.
Care ministru trebuie sa dea cu pixul?
**Cel de la Ministerul Dezvoltarii.
Udrea… Nu v-ati dus peste ea?
**Nu, domnul primar se zbate. Acum i-a aprobat dintr-un pachet de proiecte pe cel cu Lunca Argesului si podul peste Arges. Se misca lucrurile, dar foarte incet. Dar eu tot am speranta ca lucrurile se vor rezolva pana la urma, chiar daca am pierdut degeaba un an.