6,1K
Tiberiu Iordache, „decanul” Baroului Arges aripa „Bota”, a actionat-o in judecata pe judecatoarea Gabriela Apostol, reclamand-o de la Comisia de Abuzuri a Parlamentului si pana la CSM si Presedintia Romaniei, pentru ca i-a cauzat „grave traume psihice”
Conflictul dintre Baroul traditional al avocatilor si cel asa-zis „constitutional”, condus de Pompiliu Bota, capata dimensiuni din ce in ce mai dramatice. Avocatul Gheorghe Bercea a murit de curand in urma unui atac cerebral pentru care familia il considera vinovat moral pe fostul decan al Baroului Arges, Nicolae Zarnescu, caruia ii cere daune morale in valoare de 1 milion de euro. Pe de alta parte, un alt avocat, Tiberiu Iordache, sustine ca un judecator din cadrul Judecatoriei Pitesti – Gabriela Apostol – l-a bagat in spital, producandu-i „grave traume psihice”, intrucat l-a impiedicat sa-si exercite meseria. Ca atare, a actionat-o in judecata, solicitandu-i 1 miliard de lei vechi pentru… deranjul psihic provocat.
Cum s-a ajuns de la sauna si masaj, la infiintarea de barouri!
Toata nebunia a inceput prin 2002, atunci cand avocatului Pompiliu Bota i-a venit… geniala idee de a infiinta o structura paralela de barouri, speculand un vid legislativ care nu a fost nici pana in momentul de fata… umplut indeajuns. Ei bine, Bota asta studiaza bine Legea 51/1995, modificata intre timp, lege care reglementeaza modul de organizare si exercitare a profesiei de avocat. Potrivit actului normativ, nu poate exista decat o singura structura… avocateasca la nivel national si, implicit, un singur corespondent la nivel judetean. Numai ca, sustin cei din aripa Bota, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a fost desfiintata in 1948, nemaiexistand pana la acest moment niciun act de… sculare din morti, adica de reinfiintare. Cu alte cuvinte, terenul era liber. Asa se face ca, la 29 iulie 2002, ilustrisimul Pompiliu coace de-o asociatie de caritate numita „Bonis Potra”, care are ca obiective statutare – tineti-va bine! – pe langa ajutorarea orfanilor, a copiilor in dificultate si ajutorarea spitalelor judetene, constituirea unei unitati economice, a unui studio de inregistrari, de ziare, canale de radio si de televiziune, barouri, saune, saloane de cosmetica si de masaj. Pierzandu-se de-a binelea in obiectele de activitate introduse vizibil la deruta de catre vicleanul Bota, magistratii judecatoriei din Deva pierd din vedere partea cu… infiintarea de barouri (pe care ne este greu sa credem ca ar fi avizat-o), iar asociatia „Bonis Potra” primeste statut juridic. Asa luau nastere, la 10 septembrie, Barourile constitutionale, iar Congresul acestora infiinteaza Uniunea avocatilor din Romania, inregistrata cu tot tacamul la Ministerul Justitiei. Bota e si mai smecher, merge si mai departe: Uniunea avocatilor din Romania este redenumita
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, iar marca este inregistrata la Oficiul de Stat pentru Marci si Inventii (OSIM), deschizandu-se reprezentante cu denumirea de Barouri in toate judetele. De atunci s-a declansat o adevarata vanatoare de vrajitoare, conducerile barourilor traditionale solicitand in mod constant instantelor de judecata sa nu le mai permita sa pledeze avocatilor lui Bota. In acest context se petrec si cele doua nefericite evenimente despre care scriam in debutul articolului.
Acuzatii: a fost terorizat de Nae Zarnescu pana la moarte
Prima presupusa victima a frictiunilor dintre cele doua barouri este avocatul campulungean Gheorghe Bercea. Acesta murea la data de 25 iulie in urma unui atac cerebral dupa ce, sustine familia, ar fi fost haituit de-a dreptul de fostul decan al Baroului „traditional” Arges, Nicolae Zarnescu, pe care l-a actionat deja in judecata, solicitandu-i daune morale in valoare de 1 milion de euro. In intampinarea adresata Tribunalului Arges, rudele avocatului povestesc despre numeroasele dosare de cercetare penala pe care Zarnescu le-a facut pe numele defunctului in mod constant si… fara succes! „Plangerile penale facute impotriva lui, plangeri urmate de anchetarea sa la organele de politie, parchet, apoi judecarea sa la instantele de judecata, au condus la degradarea sa psihica si fizica tot mai accentuata. L-au pus in situatii penibile fata de justitiabili ce apelau la serviciile lui, in fata magistratilor judecatori, desi acestia niciodata nu l-au obstructionat in activitatea sa de avocat. (…) Fiind convins ca Baroul Arges, prin reprezentantul sau decan Nicolae Zarnescu, in pofida nevinovatiei sale, nu-i va da pace, a intrat intr-o depresie psihica totala, o traumatizare profunda care a culminat cu decesul sau in noptea de 25 iulie 2011. Trupul sau a fost autopsiat si s-a constatat ca a suferit din cauza acestor traume psihice la care a fost supus o perioada de mai bine de cinci ani” sustine familia avocatului trecut la cele drepte. Prima infatisare a procesului a fost stabilita pentru data de 7 noiembrie.
Avocatul Tiberiu Iordache cere 1 miliard de lei pentru traumele psihice suferite
Al doilea caz de presupusa trauma psihica, nesoldata cu un deces (inca), este cel al avocatului Tiberiu Iordache, un fel de decan interimar (pana la organizarea de alegeri) al Baroului Arges, aripa Bota. Acesta sustine ca a inceput sa nu mai fie lasat sa pledeze de cand omologul sau de la Baroul traditional, Alin Postelnicescu, a solicitat tuturor magistratilor din Arges sa nu mai permita accesul avocatilor lui Pompiliu. Unul dintre magistrati este Gabriela Apostol, pe care a actionat-o in judecata si a reclamat-o la toate forurile: Comisia de Abuzuri a Parlamentului Romaniei, Consiliul pentru Discriminare, Consiliul Suprem al Magistraturii si Presedintia Romaniei. „De ceva timp se intampla sa nu mai fiu lasat sa pledez. Ieri (n.r. miercurea trecuta) am avut o situatie in care o judecatoare – Gabriela Apostol – un mi-a permis sa pledez, sustinand ca un am dreptul acesta. Am prezentat toate documentele necesare, dar cu toate acestea mi-a comunicat ca eu nu sunt avocat. Consider ca am fost discreditat in fata clientului meu, in fata asistentei din sala si a celorlalti avocati. Ce a patit Bercea in ultimii ani de viata, patesc si eu acum. Evenimentul mi-a produs traume grave, am fost chiar la spital” povesteste avocatul Iordache, plin de viata, de altfel, in ciuda traumelor suferite. Daunele morale solicitate de la doamna judecator sunt de 1 miliard de lei vechi.
„ Am vazut femei de serviciu, cand eram eu judecator, care acum sunt avocate si judecatoare”
Avocatul Tiberiu Iordache sustine ca va stramuta procesul in alt judet, intrucat in justitia argeseana ar fi „cea mai mare cloaca din Romania”: „Judecatorii, in procent de 90%, au corespondenti in avocati. Nu exista judecator, de la Judecatorie pana la Curtea de Apel, sa un aiba cel putin un avocat mama, tata, fiica, frate, nepot, cumnat, in probatoriu. Invers: nu exista avocat care sa nu aiba judecator tata, mama, fiu s.a.m.d.. Aici, in Arges, nu se poate face nimic. Pai daca decanul baroului, Alin Postelnicescu, este barbatul judecatoarei de la Tribunal – fir-ar ai dracu’, si ea si el! -, pai cum sa castig eu, cum sa ma primeasca asta pe mine in proces cand barbatu-so ii spune noaptea, in pat, nu-l primi?! Pai cum sa ma primeasca asta sau o prietena de-a ei, sau o ruda, ca e o cuscrenie totala in Arges!” De ce nu a ramas in baroul traditional Arges, din care facea parte pana acum cativa ani, domnul Tiberiu Iordache? Dincolo de condamnarea sa intr-o speta mai veche, despre care au curs rauri de cerneala si care a dus la excluderea sa din Barou, acesta are o alta… explicatie: „Acolo se intra pe spaga, pe mii si zeci de mii de euro. La noi se intra prin cererea pe care o faci conducerii Baroului si a Uniunii daca indeplinesti conditiile de a exercita profesia de avocat. Toata lumea vorbeste ca se da spaga, ba 15.000 de euro, ba 20.000 de euro… Nu stiu unde ajunge, e treaba DIICOT sa afle. Ceea ce observ eu este ca in Baroul ala intra toti incompetentii care nu stiu sa scrie si sa citeasca. Am vazut femei de serviciu, cand eram eu judecator, care acum sunt avocate, judecatoare. Cum s-au facut asa destepte peste noapte?!” s-a intrebat retoric avocatul Iordache, refuzand sa dea exemple, ca sa le felicitam si noi pe emeritele doamne femei de serviciu, actualmente magistrate cu patalama.
CSM habar n-are pe ce lume traieste. Conflictul continua
Cand se va transa acest conflict care treneaza nepermis de mult? Deocamdata nimeni un are interesul si/sau curajul sa o faca. In ceea ce priveste situatia din Arges, asa cum va spuneam, decanul „traditional” Alin Postelnicescu a solicitat tuturor magistratilor sa nu-i accepte in sedintele de judecata pe avocatii din aripa Bota. Pe de alta parte, Tiberiu Iordache, decanul… netraditional (o sa innebunim cu atatia decani!) a inaintat un memoriu presedintelui Curtii de Apel Pitesti, care i-ar fi comunicat verbal, si ar urma sa formuleze si in scris, o cerere prin care sa dispuna ca niciun judecator sa nu se implice in conflintele aparute intre cele doua uniuni. La nivel de varf, Consiliul Superior al Magistraturii, da lamuriri destul de vagi si… eronate pe deasupra, din care se desprind trei idei majore: 1 – in practica recenta a instantelor judecatoresti si a parchetelor nu s-a identificat o practica neunitara, dimpotriva, niciun magistrat nu mai trimite in judecata sau condamna avocati ai noilor structuri (ceea ce este o minciuna sau o proasta cunoastere a realitatilor din teritoriu); 2 – nu ar mai exista presiuni asupra magistratilor, astfel incat acestia sa sicaneze avocatii din UNBR – Bota (iar o mare gogomanie); 3 – nu se impune modificarea legii avocaturii (adica „distractia” o sa continue mult si bine!).
Alin Postelnicescu – decan Baroul Arges:
„Situatia este reglementata si cat se poate de clara. Legea 51, pe care o cunosc inclusiv cei care sustin ca fac parte din alte structuri, spune ca in fiecare judet nu exista decat un singur barou. Probabil ca pentru avocatii lui Bota si-au facut o alta socoteala: daca nu pot face parte din baroul prevazut de lege, atunci isi creeaza structura proprie. Tiberiu Iordache a fost judecator si avocat in Baroul Arges, a avut o condamnare si a deveni nedemn, la un moment dat, fiind exclus din barou. S-a intors dupa multi ani petrecuti in America si a ales varianta asta. Dar un om care a facut parte din Baroul Arges pana in 2000, nu poate spune ca Baroul Arges nu exista de 50 de ani! Ei sustin ca ar fi vreo 30 de persoane in Arges, desi eu nu cunosc decat doi.”
Pompiliu Bota, Decanul Uniunii Nationale a barourilor din Romania:
„Confirm si eu ca avocatul Gheorghe Bercea a murit din cauza stresului. S-a necajit foarte mult, mai ales ca a fost hartuit atatia ani in justitie. Noi suntem infiintati de drept si in perioada urmatoare vom organiza si alegeri. Din pacate, la acest moment, nu pledeaza toti avocatii din Uniunea noastra, pentru ca le este frica de derbedeii astia.”