Este cunoscut faptul ca o alimentatie nesanatoasa aduce foarte multe dezavantaje organismului. Insa, pe masura ce imbatranim, corpul nostru are nevoie, mai mult decat oricand, de o alta dieta, deoarece de foarte multe ori propria alimentatie este cea care ne imbatraneste. Pentru a ne pastra sanatatea si tineretea avem nevoie de un aport sporit de vitamine si minerale. Potrivit medicilor nutritionisti, aceste modificari ale dietei ar trebui sa inceapa de la varsta de 30 de ani.
Iata care sunt alimentele ce ne ajuta sa ne pastram tineretea, potrivit sfatulmedicului.ro.
Vitamina B12
Ajuta la producerea celulelor din sange si contribuie la mentinerea procesului cognitiv. Daca in tinerete vitamina B12 poate fi usor asimilata din oua si carne, dupa 50 de ani, vitamina B12 va putea fi absorbita mai mult prin aportul de alimente imbunatatite cu aceasta vitamina sau prin suplimentele alimentare.
Bananele
Odata cu inaintarea in varsta, tensiunea arteriala incepe sa creasca. Pentru a combate aceasta problema si pentru a micsora riscul unui accident vascular sau infarct, catre batranete, ar trebui sa consumati mai putina sare si mai mult potasiu.
Mai putine calorii
Pe masura ce imbatranim aportul zilnic de calorii trebuie sa scada, deoarece extra caloriile se vor transforma in extra kilograme la cantar. Ceea ce creste riscul de diabet, boli cardiovasculare, osteoporoza si osteoartrita.
Mai putine condimente
Cu trecerea timpului, papilele gustative imbatranesc si ele, astfel ca isi vor diminua capacitatile. Cea mai mare greseala este sa sarati alimentele pentru a avea „gust”. Gasiti alte condimente care sa imbunatateasca gustul alimentelor: curry, piper etc.
Mai multa apa
Odata cu pierderea gustului, se va instala si senzatia de sete. In plus, medicamentele antihistaminice si cele pentru controlul tensiunii arteriale va pot deshidrata. Odata cu imbatranirea organismului, vitalitatea scade de asemenea. Pentru a o recapata, beti mai multa apa. Pe masura ce anii trec, femeile ar trebui sa bea in jur de 2,5 litri de apa, iar barbatii 3. Limitati consumul de cafea, ceai sau alcool (pentru ca au efecte diuretice).
Vitamina D
Aportul de calciu trebuie crescut odata cu inaintarea in varsta si mai ales dupa 50 de ani (femeile) si 70 de ani (barbatii). Pe langa produsele lactate si alte alimente care contin calciu, sunt recomandate si suplimentele alimentare. Pentru absorbtia corecta a calciului in organism, este esentiala vitamina D. Aceasta se poate obtine prin baile de soare, alimente si suplimente alimentare.
Luteina
Odata cu inaintarea in varsta, lumea inconjuratoare poate intra „in ceata”. E din cauza macularii degenerative sau a cataractei. Poti impiedica aceste boli ale batranetii prin aportul de luteina. Acest nutrient il aduceti in alimentatia voastra prin legumele cu frunze verzi (spanac, broccoli), fructe (struguri si portocale) si galbenusul de ou.