Consiliul Judetean Arges si Muzeul Viticulturii si Pomiculturii – Golesti organizeaza, miercuri, 26 octombrie 2011, orele 1200, in salonul de iarna al conacului Golesti, manifestarea culturala Focul lui Sumedru.
Obiceiul isi are originea in indepartata istorie a popoarelor, cand oamenii primitivi sarbatoreau descoperirea focului prin cantece si jocuri. Mai tarziu, odata cu aparitia religiilor, focul a devenit ceva sfant, un dar al unui zeu, sarbatorit la o anumita data. Crestinii l-au suprapus sarbatoririi Sf. Dumitru care, dupa traditie, este culegatorul si strangatorul tuturor painilor si fructelor. Pentru aceasta, pledeaza si etimologia cuvantului Sf. Dumitru – San’ Dumitru – San’ Medru – Sumedru sau Simedru.
Semnificatia Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al mortii si renasterii anuale a unei divinitati fitomorfe, un ceremonial ce cuprinde moartea violenta a zeului imbatranit la sfarsit de an, prin taierea unui arbore din padure, urmata de renasterea acestuia prin incinerare. Focul are rol purificator si regenerator. Cenusa, carbunii aprinsi si alte resturi din rugul funerar sunt luate de sateni pentru a fertiliza gradinile si livezile.
In fata unui auditoriu format din elevi si profesori de la Colegiul National Liceal „Zinca Golescu”, Pitesti, specialistii muzeului vor prezenta comunicari stiintifice pe aceasta tema.