,,Este incredibil cat de mult pot insista liderii PD pe necesitatea si corectitudinea masurilor de austeritate in Romania. In general masurile de austeritate sunt necesare in perioade de criza, insa ele trebuie luate tinand cont de realitatile de zi cu zi!
Guvernul nu poate sa ia masuri de austeritate in Romania fara sa tina cont ca romanii sunt cei mai saraci europeni. Pe lista celor mai sarace 20 de regiuni din Europa, Romania se inscrie cu sase zone, ce acopera aproape toata tara, exceptand zona Bucuresti-Ilfov. In Romania PIB-ul pe locuitor a fost, in anul 2010, cu aproximativ 55% mai mic fata de PIB-ul mediu pe locuitor din Uniunea Europeana.
Romanii au salariul cel mai mic din Europa, iar familiile cu copii au situatia cea mai dificila. De exemplu, familiile de 4 persoane – 2 adulti si 2 copii, care dispun doar de un salariu minim, plus alocatiile a 2 copii, nu reusesc sa-si satisfaca nici macar trebuintele de consum ale minimului de subzistenta. Cu alte cuvinte, nu au din ce trai.
In tot acest timp Emil Boc a preferat sa inchida ochii, a refuzat orice dialog, cu aceeasi atitudine iresponsabila, spunandu-ne ca Romania merge bine, ca masurile de austeritate sunt corecte, negand criza din familiile romanilor. Realitatea de azi ne arata ca investitorii nu vin sa creeze locuri de munca, ci fug de Romania, criza nu se incheie, ci se adanceste, toate prognozele de crestere economica au fost revizuite in scadere si nu exista nici un fel de perspectiva de redresare.
Intre timp, Romania acumuleaza datorii din ce in ce mai mari. Datoria externa a Romaniei a crescut cu 67% in ultimii trei ani si ar putea depasi, pana la finele anului, pragul record de 100 miliarde de euro. In primele 7 luni ale anului 2011, investitiile straine au fost de 1,1 mld euro, cu 30% mai putin decat in aceeasi perioada a anului 2010 si cu 58% mai putin decat in 2009.
Partidul National Liberal insista in continuare pentru masuri economice precum reducerea fiscalitatii prin impozitarea regresiva, incurajarea mediului de afaceri, inclusiv prin masuri fiscale precum reducerea CAS cu 5% pentru angajatori si scutirea de la plata CAS pe un an pentru investitorii care creeaza locuri de munca sau zero taxe pentru cei care creeaza locuri de munca part-time pentru tineri sub 25 de ani si persoane peste 55 de ani.
Toate astea se pot face cu succes in conditiile in care se stopeaza cheltuielile aberante a caror motivatie nu o reprezinta decat risipirea banului public catre clientela politica”, a precizat Ion Popa intr-un mesaj adresat Guvernului.