In legatura cu unele speculatii cu privire la declararea si consemnarea in formularul de recensamant a codului numeric personal(CNP) al persoanelor recenzate, Institutia Prefectului face urmatoarele precizari :
Colectarea codului numeric personal in procesul de recenzare este obligatorie, fiind stipulata de Legea nr.170/2011 privind aprobarea OUG nr.34/2011 pentru modificarea si completarea OG nr.36/2007 privind efectuarea Recensamantului Populatiei si Locuintelor din Romania in anul 2011.
Astfel, art.2(1) prevede ca « persoanele sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, persoanelor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant ».
Art.12 precizeaza, de asemenea, ca « in vederea asigurarii exhaustivitatii inregistrarii persoanelor si a calitatii datelor, la recensamant sunt prelucrate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna, cu respectarea prevederilor Legii nr.677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare ».
Totodata, potrivit art.2(2) din H.G. nr. 1502/2009 privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011 prevede ca « pentru inregistrarea corecta a datelor de identificare a persoanelor, acestea vor prezenta, dupa caz, pentru cetatenii romani, actul de identitate, certificatul de nastere in cazul minorilor, iar pentru persoanele de alta cetatenie ori fara cetatenie documentele de trecere a frontierei ».
Refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizare de date eronate sau incomplete constituie contraventie », potrivit art.21(1), lit.b din H.G. nr.1502/2009. Contraventia se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 4.500 lei.
Facem precizarea ca, toate subiectele inscrise in formularul de recensamant sunt obligatorii, cu exceptia celor optionale : privind etnia, apartenenta religioasa, limba materna, precum si cele legate de dizabilitati – ultima sectiune din formularul P.
Totodata, potrivit art.5 din H.G. nr. 1502/2009 « declaratiile populatiei inregistrate la recensamant NU pot fi utilizate in alte scopuri decat cele statistice si nici pentru stabilirea unor drepturi si obligatii ». Asadar, informatiile furnizate de populatie vor fi utilizate exclusiv in scop statistic, ele nu vor fi comunicate altor institutii si nu vor fi folosite in alte situatii.
Prin colectarea CNP-ului pe formularele de recensamant se asigura :
– determinarea populatiei stabile a Romaniei ;
– determinarea migratiei internationale ca element important al estimarilor inter-cenzitare a populatiei Romaniei(Regulamentul CE nr.862/2007 al Parlamentului European si al Consiliului privind statisticile comunitare din domeniul migratiei) ;
– crearea premiselor necesare introducerii/adaptarii si generalizarii registrelor statistice in consonanta cu practica statelor membre ale UE ;
– masura de asigurare a exhaustivitatii datelor inregistrate si de verificare a calitatii datelor, astfel incat sa se evite omisiunile sau dubla inregistrare ;
– Facilitarea prelucrarii datelor.