1,3K
Dupa 3 ani de masuri anticriza marca Boc, Romania nu este pregatita pentru noul val de recesiune, iar romanii sunt intr-o situatie economica si sociala mult mai rea. Liderii PD afiseaza un optimism inconstient, discuta despre deficitele bugetare fara sa spuna ca acestea au fost an de an mult mai mari decat in anul 2008.
Datoria publica si costurile ei reprezinta, insa, cea mai mare vulnerabilitate a Romaniei. Domnul Boc ne spune tot timpul cat de necesare au fost si raman masurile de austeritate. Doamna Udrea spune in fiecare saptamana cat de recunoscatori trebuie sa fie romanii pentru un guvern atat de <<responsabil>>. Nimeni nu ne spune, insa, care sunt cheltuielile Romaniei, romanilor – cu dobanzile! E bine de stiut ca acestea au fost 3,9 mld lei in 2008, 6 mld lei in 2009, 7,3 mld lei in 2010, iar in 2011 – la noua luni – 6,5 mld lei, preliminat pe intregul an 8,6 mld lei. In 2012 cheltuielile estimate cu dobanzile se ridica la 11,4 mld lei!
Daca Guvernul va asuma pentru 2012 un deficit bugetar de sub 2% din PIB, el nu va ajunge nici pentru plata dobanzilor. Practic, in anul 2012, cu o tara adancita in saracie, Romania va plati pentru datorii aproape cat tot bugetul public al sanatatii. Reducerea deficitului bugetar, care este laudabila ca inten?ie, nu se poate face sustenabil decat pe baza cresterii economice. Pentru actualul guvern, reducerea deficitului bugetar este doar scop in sine, pe care isi propune sa-l atinga exclusiv prin reduceri de cheltuieli. In acest fel, nu se va reusi decat limitarea perspectivelor de crestere economica.
Bugetul Romaniei nu ofera perspective pentru viitor, pentru o relansare economica ci doar o continuare a masurilor de austeritate. Toate discutiile intre guvern si FMI nu au atins problema principala – locurile de munca. Prin masurile preconizate in 2012, nu se creeaza nici un loc de munca, ba dimpotriva vor fi restructurari si in zona bugetara si in cadrul companiilor de stat, ceea ce inseamna un somaj mai mare.
Noi sustinem in continuare cateva masuri care pot conduce la o reala relansarea economica – reducerea contributiilor la asigurarile sociale, reducerea TVA, introducerea unei scheme speciale de TVA pentru agricultura, care sa determine scaderea acesteia pentru produse agricole, respectarea legii actuale in ceea ce priveste indexarea pensiilor cu rata inflatiei si mentinerea cotei de cofinantare de la buget pentru proiectele derulate cu fonduri europene.
Evident ca la acestea trebuie adaugate masuri care ar aduce venituri suplimentare la buget: reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, blocarea cheltuielilor de partid prin suspendarea programului national de dezvoltare a infrastructurii si a altor cheltuieli similare, obligarea primului-ministru de a nu mai folosi fondul de rezerva al guvernului decat pentru situatii de urgenta in locul alocarii de fonduri primarilor puterii, mentinerea actualei contributii la pilonul 2 de pensii si stimularea atragerii de fonduri europene, care sa completeze fondurile interne si care sa ajunga in economie pentru crearea de noi locuri de munca.