1,1K
Daca un meteorit ar lovi Pamantul, efectul nu ar fi nici pe departe atat de devastator pe cat se crede, sustin cercetatorii de la Universitatea din Munchen. Potrivit acestora, s-a pierdut din vedere faptul ca Pamantul nu este perfect neted si sferit, ci este „eliptic si cu multe varfuri si albii, care ar ajuta la împrastierea undelor seismice rezultate”.
„Dupa impactul cu un meteorit, undele seismice se propaga înspre exterior, la fel cum se întampla cand arunci o piatra în apa. Pentru Pamant, aceste calcule sunt facute luandu-se în calcul un model perfect sferic, dar am descoperit ca ‘imperfectiunile’ de la suprafata planetei ar avea un efect foarte important asupra undei de soc. E extrem de important sa luam asta în calcul” a declarat Matthias Meschede, conducatorul studiului.
Echipa lui Meschede a simulat ciocnirea Pamantului cu meteoritul cazut acum 65 de milioane de ani în Mexic, despre care se crede ca ar fi cauzat disparitia dinozaurilor. Meteoritul era gigantic (10.668 metri lungime), iar ciocnirea a echivalat cu declansarea a doua milioane de bombe cu hidrogen în acelasi timp.
Desi recunosc ca seismul si tsunamiul rezultate în urma impactului ar fi fost suficiente pentru a duce la disparitia dinozaurilor, cercetatorii germani spun ca unda de soc ar fi fost mult atenuata de relieful planetei noastre.