2,3K
Dieta DASH a fost votata de mai multe comisii din SUA si din lume, ca fiind cel mai sanatos regim alimentar, intrucat scade riscul de cancer, boli de inima, accident vascular cerebral, pietre la rinichi, diabet de tip II si ajuta la slabire.
Este dieta care se recomanda in SUA pacientilor cu hipertensiune sau pre-hipertensiune arteriala pentru ca este saraca in sodiu. De aici vine si numele DASH – Dietary Approaches to Stop Hypertension (metode alimentare de a opri hipertensiunea). A fost gandita in urma unor cercetari serioase, ca metoda de a reduce tensiunea arteriala fara a fi nevoie de medicamente.
Dar fiind o dieta bogata in fructe si legume nu lasa loc pentru alimentele cu multe calorii. Sunt interzise dulciurile, grasimile animale, fainoasele procesate. Nu este o dieta foarte restrictiva, deci nu vei avea de a face cu foamea. Totusi, nu este usor de tinut in ziua de azi, cand tentatiile sunt la tot pasul.
Exista anumite categorii de alimente permise, dar in anumite proportii:
-Cereale integrale, 6 portii pe zi
-Fructe, 4 portii pe zi
-Legume, 4 portii pe zi
-Lactate degresate sau semi-degresate, 2 portii pe zi
-Carne slaba, peste, sau oua, 1,5 portii pe zi
-Nuci, seminte, alune, o portie pe zi
Ce inseamna o portie. In cazul cerealelor, o portie inseamna o felie de paine normala sau o jumatate de ceasca de cereale pentru mic dejun. Pentru fructe si legume, o portie are marimea pumnului tau, de exemplu un mar cat pumnul tau, o portocala, o rosie, etc. Pentru carne, o portie este cat palma ta fara degete. O portie de alune sau seminte insemna atat cat poti tine intr-un pumn. Iar in cazul lactatelor, o portie inseamna un iaurt mic.
Exemplu de meniu
-Mic dejun – 2 felii de paine, un iaurt mic, un mar
-Gustare – o portocala
-Pranz – 2 rosii, un piept de pui, 2 felii de paine
-Gustare – un pumn de migdale
-Cina – 2 castraveti, o bucata mica de peste, o felie de paine
-Gustare – un iaurt mic, un mar
Poti sa-ti creezi propriul meniu in functie de preferinte si sa incerci diverse retete cu alimentele permise. Este permis uleiul vegetal pentru gatit, dar este interzisa prajirea alimentelor. Legumele si fructele pot fi consumate crude sau gatite, la abur, la cuptor, compot etc.