Conform datelor oficiale, in Arges sunt peste 100.000 de persoane care pot fi considerate defavorizate. Vorbim de someri, beneficiari de venit minim garantat, persoane cu handicap, pensionari cu sub 400 de lei pe luna. Oameni napastuiti de soarta ale caror randuri, din pacate, se ingroasa de la o zi la alta, caci criza nu ne lasa. in aceste conditii, avem de-a face cu un paradox: pe piata apar tot mai multe clinici si unitati medicale private, in contextul in care spitale din sistemul public se inchid sau se transforma in camine pentru batrani, ca sa nu mai vorbim de subfinantarea cronica a sistemului de sanatate.
Inflatie de centre medicale
Nu au trecut mai mult de 4 saptamani de cand in Consiliul Local Pitesti a fost discutata o cerere de plan urbanistic de detaliu pentru construirea unui centru medical pe Calea Bucuresti. De asemenea, un alt plan urbanistic vizeaza construirea unui centru stomatologic in centru.
Pitestiul este insa deja plin de clinici si cabinete private care, culmea, in ciuda crizei si a preturilor piperate pe care le practica, prospera. Prospera in buna masura si gratie contracttelor pe care le au cu statul, dar si datorita unui fapt simplu: cand vine vorba de sanatate, lumea nu se mai uita la bani, indiferenti cat de multi sau de putini ar fi ei.
In momentul de fata avem doua spitale private in Pitesti – Muntenia Hospital si Centrul Medical Sfantul Nicolae, clinici peste clinici (Meditest, Dr. Luca, Dr. Irimia, Dr. Necula, Elim, Synevo, Sanovital, Solomed, Medicover – asta doar sa numim cateva dintre ele!), zeci de cabinete stomatologice, de optica medicala sau obsretica – ginecologie.
In acest domeniu se invart numai la Pitesti afaceri de milioane de euro lunar, iar piata pare sa mai suporte si alte unitati de profil…