2,7K
Cristian Celea este un nume care a intrat de curand in atentia argesenilor, o data cu deschiderea, la Pitesti, a primului spital privat – Muntenia Hospital, in cadrul caruia detine functia de director general. Probabil ca putini isi mai amintesc faptul ca Celea a fost director general al CNSAS in timpul mandatului Tariceanu. Nu pentru mult timp, intrucat, la inceputul lui 2005, acesta isi dadea demisia, argumentand ca sistemul de sanatate se gaseste intr-o situatie financiara grava, care nu poate fi remediata prin masurile prevazute de actualul sistem de organizare. L-am regasit pe directorul Muntenia Hospital la Hotel Ramada, acolo unde a avut loc, recent, Balul oamenilor de afaceri, organizat de catre Camera de Comert si Industrie. Am fost curiosi sa-l retinem la o discutie pe domnul director dupa ce si-a manifestat public sustinerea pentru regionalizarea Romaniei, fapt care a atras multe rumori in sala.
Reporter: V-am auzit vorbind despre regionalizare. Ati fost singurul care a atins acest aspect si voiam sa detaliati putin.
Prof. dr. Cristian Celea: Nu este specificul activitatii mele, dar tinand cont de faptul ca este o discutie la zi, este un plan politic asumat de catre actuala putere, cred ca este un subiect care merita toata atentia. Mi-as dori ca Argesul sa faca parte dintr-o regiune mai mare; si nu doar sa faca parte, ci sa fie centrul acestei regiuni, intrucat are putere economica si potential de dezvoltare in zona afacerilor. Important este ca in competitia aceasta deschisa pentru liderul viitoarei forme de organizare sa se tina cont de indicatorii economici, nu si de influentele politice. Din acest punct de vedere, singurul rival real pentru Arges cred ca este Dambovita.
Pe care dintre variantele de reorganizare le imbratisati? Se vorbeste de regionalizare economica, fara desfiintarea judetelor, care este una, se vorbeste de reorganizare administrativ-teritoriala, care este cu totul altceva. Se vorbeste despre o regionalizare in care Argesul sa fie inclus alaturi de alte doua, trei sau patru judete…
Da, se vorbeste de 3-4 judete in care Argesul sa fie lider, se vorbeste de 12 sau 8 regiuni. Discutiile, pana la urma, se vor transa politic. Dincolo de acest lucru, indiferent cum s-ar pune problema, Argesul se alatura unor judete mai mici si mai mari, iar impreuna vor avea un potential economic vadit mai mare.
„ Simpatiile mele raman in arealul stimulentelor care vin de la politic”
Cu siguranta ca aveti cunostinta de initiativa senatorului PDL Mircea Andrei: dumnealui vorbeste despre regiunea Arges, cu Capitala la Pitesti. Care sunt sansele ca Argesul si Pitestiul sa fie lideri intr-o viitoare regiune?
Asta este si optiunea mea si o spun nu doar sentimental, pentru ca sunt pitestean. Daca am discuta de indicatori clari, adica economici si sociali, Argesul ar merita sa fie capitala. Numai ca este vorba si de influente politice.
Influente politice care au cea mai mare importanta, din pacate.
Probabil ca aici se transeaza lucrurile. Eu nu sunt un om politic, dar din punct de vedere al privitorului vreau sa cred ca fac parte din gruparea oamenilor de afaceri si administratie si atunci optiunea mea este pentru Pitesti.
Sunteti un om de afaceri cu optiuni politice?
Orice om de afaceri are si simpatii, si antipatii…
Asumate sau mai putin asumate?
Simpatiile mele raman in arealul stimulentelor care vin de la politic catre dezvoltare economica si sociala, indiferent care este partidul respectiv.
Adica sunteti cu puterea, indiferent care ar fi aceasta…
Nu neaparat… Atunci cand nu esti foarte bine ancorat intr-un loc, poti sa aduci si critici, si sugestii. Parerea mea este ca toti trebuie sa capacitam puterea politica in primul rand prin sugestii, pentru ca de aici se naste progresul. Daca reusim si prin relatiile de tip personal sa cream o anumita atmosfera propice profitului si propasirii unei clase neglijate in ultima perioada, clasa medie care trebuie formata in Romania, cred ca este benefic pentru toata lumea. Ruptura asta dintre verigi, dintre clasa de sus, a bogatilor si cea a celor de jos, a saracilor, nu face bine nimanui. Veriga de mijloc este cea care este purtatoarea ADN-ului social. Daca nu exista ea, ruptura este evidenta intre cele doua clase si de aici si opozitia de interese.
„M-a curtat intotdeauna clasa politica”
In ultimii ani am asistat la subtierea acelei clase de mijloc care abia incepuse sa se formeze…
Da, se formase, avea potential mare de formare. Vina asta nu o poarta doar politicul, o poarta si factorul economic si o purtam toti.
Nu e nici vina mea si nici a dumneavoastra ca politic s-a decis majorarea TVA la 24%, asa cum nu suntem vinovati de introducerea impozitului forfetar care a falimentat mii si mii de IMM-uri, adica tocmai clasa de mijloc ce incepea sa se inchege.
De acord, pana la urma nu avem nicio vina ca aceasta criza mondiala…
Criza mondiala? E vorba de masurile care s-au luat pe fundalul unei crize mondiale…
Exact…
Pai da, si nu au fost cele mai fericite…
Poate ca nu, nici nu pot judeca aici.
Ba da, sunteti om de afaceri, o simtiti pe propria piele…
Nu sunt nici economist de marca, nici om politic, sunt un om care caut sa fac lucrurile bine in domeniul meu de activitate.
Gata, v-am depistat si apartenenta politica! Discursul va recomanda…
Sa stiti ca eu am prieteni in tot arealul politic si caut sa promovez aceleasi idei, indiferent de interlocutor. Nu am de ce sa fiu un om care se comporta cum il bate vantul, am propriile opinii.
Ati facut vreodata parte din vreun partid?
Nu.
Intentionati?
Deocamdata nu.
Sunteti curtat de clasa politica?
Da, m-a curtat intotdeauna clasa politica.
Si ce v-a determinat sa nu faceti pasul?
Faptul ca am crezut ca daca intru intr-un singur areal, o sa devin captiv si va trebui sa adopt si opinii care nu imi apartin, doar de dragul disciplinei de partid.