Solutii pentru a ne proteja creierul de factorii de presiune din exterior
Daca pana in urma cu ceva timp, se vorbea despre boli de memorie si despre Alzheimer doar la pacientii trecuti de 70 si chiar de 75 de ani, la ora actuala, situatia este cu totul alta. Stresul cotidian, dublat de o serie de alte cauze au facut ca impactul acestor boli sa se manifeste la o varsta tot mai scazuta, astfel incat, in prezent, vorbim deja de simptome ale Alzheimerului la persoane de 45 – 50 de ani.
In conditiile in care, in Romania:
– bolile de memorie sunt subdiagnosticate
– nu exista un Plan National de Prevenire a Bolilor de Memorie
– medicii si asistentii medicali se plang de lipsa specializarii/ supraspecializarii in domeniu
– conditiile exterioare – sociale, economice, de mediu – se inrautatesc
– in 2025, se prognozeaza ca populatia varstnica va reprezenta 40% din totalul populatiei Romaniei
impactul bolilor de memorie asupra individului si asupra societatii va creste exponential.
Cauzele care au determinat scaderea varstei de aparitie si manifestare a simptomelor Alzheimerului si a bolilor de memorie sunt:
-Anxietatile si depresiile netratate la timp
-Stresul social si stresul profesional; criza economica si nesiguranta zilei de maine si a viitorului
-Alimentatia nesanatoasa
-Tulburarile afective
-Automedicatia (administrarea medicamentoasa improprie, pe termen lung)
-Lipsa de comunicare
-Dezechilibrele hormonale importante
-Traumatismele cranio-cerebrale
STRESUL creste numarul depresiilor si scade varsta la care acestea se manifesta. In ultimul an, numarul celor care sufera de tulburari anxios-depresive a crescut cu 25%.
-90% din cei care au tulburari anxios-depresive pe care nu le recunosc si pe care nu le trateaza fac depresii.
-O depresie netratata timp de 6 luni duce la boala de memorie.
-Unul din doi pacienti cu depresii netratate dezvolta, ulterior, o boala de memorie.
-In ultimul an, pe fondul cresterii stresului social si profesional, a amenintarilor economice, numarul celor ce sufera de tulburari anxios-depresive si depresii a crescut cu 25% (in aprecierea specialistilor Fundatiei Ana Aslan International).
Supunerea unui organism la stres continuu in cazul in care nu exista alte afectiuni psihiatrice de fond duce la tulburarea anxios-depresiva. In general, aceasta ii afecteaza mai degraba pe performeri, pe oamenii foarte bine pregatiti profesional, pe cei care se implica profund in tot ceea ce fac, pe cei responsabili, pe cei carora li se cere mult si care, la un moment dat, sunt depasiti de activitatea si raspunderea pe care o au. Si totusi, tulburarile anxios-depresive nu sunt o caracteristica a ambitiosilor si a invingatorilor. Ele se manifesta cu amploare si in cazul persoanelor mai putin pregatite sau cu mai putine aspiratii de la viata. De ce? Pentru ca stresul nu ii ocoleste nici pe acestia din urma. Si aici vorbim despre stresul pierderii locului de munca, a imposibilitatii asigurarii traiului zilnic, stresul cauzat de problemelor materiale etc.