Decizia administratiei uzinei Dacia de a elimina, cu incepere de la 1 noiembrie, grupele speciale de munca pentru sectiile Presaj, Caroserie si alte locuri de munca a starnit revolta sindicatelor. Potrivit viceliderului Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache, salariatii sunt nemultumiti de modul in care patronatul aplica prevederile noului Cod al Muncii.
„Conducerea, in momentul de fata, nu spune nimic si isi argumenteaza decizia in baza noului Cod al Muncii, spunand ca a facut investitii in noi conditii de munca, lucru neadevarat. Este un abuz din partea directorului general si, ca atare, vreau sa va informez in premiera ca lucrurile la Dacia nu sunt roz si ne ingrijoreaza faptul ca anul 2012 incepe cu plecarea lui Sandero in Maroc. Salariatii sunt cu totii ingrijorati", a declarat Iordache, care a mai precizat ca „sindicalistii sunt extrem de nemultumiti de managementul actual de la Dacia” si ca angajatii ar putea recurge la o greva generala, la fel cum s-a intamplat in 2008.
Se va repeta greva din 2008?
Eliminarea grupelor speciale de munca afecteaza circa 3.000 de salariati de la Dacia. Chiar daca veniturile lor vor ramane aceleasi, ei pierd din vechimea in munca, intrucat, dupa vechiul sistem de calcul, pentru fiecare an lucrat, beneficiau de o reducere cu trei luni la varsta de pensionare, din cauza faptului ca erau expusi la noxe. In schimb, uzina Dacia isi reduce costurile prin eliminarea plusului pe care il vira la Contributiile de Asigurari Sociale pentru grupele speciale de munca. Justificarea administratiei este ca s-au facut investitii pentru imbunatatirea conditiilor de lucru prin care au scazut nivelul noxelor, insa sindicalistii neaga acest lucru. In plus, liderii sindicali acuza faptul ca aplicarea prevederilor noului Cod al Muncii se face unilateral, fara consultarea reprezentantilor salariatilor.
Vinerea trecuta au inceput reuniuni intre organizatiile sindicale de pe platforma pentru a se stabili data inceperii formelor de protest. Se intentioneaza ca ele sa fie declansate chiar de saptamana aceasta si sa continue si dupa anul nou, daca nu se va ajunge la un compromis. In plus, in uzina au fost distribuite materiale informative in care se mentioneaza ca „este nevoie de o noua greva”, intrucat noua conducere de la Dacia incalca principiul bunei credinte.