Bancile din Arges cauta sa atraga mai multe resurse de la companii si platesc dobanzi de pana la 4% pe an la depozitele in euro. Lupta pentru atragerea de depozite s-a concentrat pana acum pe segmentul clientilor individuali, dar bancile locale incearca acum sa-si largeasca baza de resurse dupa ce pierderea sprijinului bancilor-mama le-a prins cu un volum de depozite net inferior creditelor acordate.
Companiile prefera plasamentele lichide si in plus nici bancile nu au incurajat pana acum economisirea, dobanzile fiind tinute la un nivel foarte jos pana in aceasta toamna.
Bancherii au semnalat insa o schimbare de directie in luna octombrie, cand dobanda medie la depozitele in euro ale firmelor a sarit cu 0,65 puncte procentuale, pana la 3% pe an. Multe banci platesc insa dobanzi peste acest prag, mai ales pentru sumele atrase pe termen mai lung.
De exemplu, italienii de la Intesa Sanpaolo platesc 4% pe an la depozitele pe 12 luni, in timp ce ProCredit Bank, un jucator de talie mica specializat pe nisa afacerilor micro, isi tenteaza clientii companii cu o dobanda de 3,8% pe an la depozitele cu scadenta la 9 si 12 luni. Banca Transilvania sau Carpatica intra, de asemenea, in topul bancilor care platesc cele mai mari bonificatii la depozitele in valuta ale populatiei, cu dobanzi de 3,5% pe an la sumele atrase pe 12 luni.
Grecii de la ATE Bank si cipriotii de la Marfin platesc 3,75% pe an pentru depozitele cu scadenta la 12 luni.
Si bancile de talie mare incearca sa atraga mai multe depozite de la firme. BRD plateste 3,75% pe an companiilor care aduc mai mult de 10.000 de euro la banca si isi tin banii in depozit timp de un an. De asemenea, olandezii de la ING au majorat la inceputul lunii decembrie dobanda la depozitele in euro cu scadenta la 12 luni si plateste acum 3,25% pe an.