Conform Le Monde, exista o controversa stiintifica foarte aprinsa cu privire la perceperea campului magnetic de catre vaci. In urma observatiilor, s-a stabilit ca animalele au tendinta de a lasa distante paralele intre ele. Initial s-a crezut ca aceasta asezare le ofera posibilitatea de a profita de soare sau, din contra, minimizeaza suprafeta expus la razele solare in zile toride.
Un studiu germano-ceh din 2008, publicat de Academia Americana de Stiinte, infirma aceasta concluzie. Prin analiza imaginilor de pe Google Earth, care prezinta efective de bovine, s-a observat o preferinta marcanta, indiferent de anotimp, pentru o aliniere cu campul magnetic al Pamantului. Vacile se comporta ca niste busole, aliniindu-se fie cu coarnele, fie cu coada pe directia polilor magnetici, nord-sud.
Confirmarea a fost facuta prin observarea urmelor lasate in padure de rumegatoarele salbatice, cerbi si caprioare, cand se culca in zapada. Orientarea in functie de campul magnetic a mai multor animale si pasari ( broaste-testoase, porumbei) a fost demonstrate, dar acesta ar fi primul studiu efectuat asupra mamiferelor mari. Rezultatul studiuluii ar duce la evaluarea influentei campului magnetic asupra unui animal, implicit asupra omului.
Busola interna a bovinelor
In anul urmator, cu ajutorul Google Earth, care tinde sa devina un nou instrument de stiinta, aceeasi echipa a constatat faptul ca alinierea animalelor s-a destramat cand vitele pasteau sub liniile de inalta tensiune; campul magnetic creat prin trecerea curentului electric perturba animalele, care, in acelasi timp, tind sa se aranjeze perpendicular pe liniile de inalta tensiune.
La fel ca si alte studii, aceasta teorie a busolei interne a bovinelor a starnit multe critici. Intr-un studiu publicat in Journal of Comparative Physiology, o alta echipa ceha a incercat sa anuleze aceasta teorie. Concentrandu-se pe directia generala a turmei si nu pe a fiecarui individ, au prezentat un nou set de fotografii in care nu exista o directie unanima a rumegatoarelor, combatand concluziile din 2008.
Raspunsul a venit imediat . Pentru prima echipa, jumatate din imaginile folosite de criticii sai nu au fost relevante, deoarece au fost luate pe pante abrupte sau prea apropiate. De cealalta parte, imaginile selectate au fost de multe ori neclare, asa incat nu se poate determina cu exactitate orientarea, de multe ori confundandu-se animalele cu alte elemente cum ar fi balotii de paie.
Pentru moment, misterul “vacilor magnetice” ramane in dezbatere.
Poate ca fermierii ar face bine sa construiasca grajduri feng shui, pentru a creste calitatea laptelui…